Web Analytics
scris duminică, 07.04.2024

Slovacia va avea un preşedinte pro-rus. Peter Pellegrini a câştigat alegerile

Candidatul guvernului naţionalist de stânga din Slovacia, Peter Pellegrini, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din această ţară, consolidând controlul premierului pro-rus Robert Fico asupra puterii, relatează Reuters. Peter Pellegrini a obţinut 53,26% din voturi, faţă de 46,73% pentru candidatul opoziţiei pro-occidentale, Ivan Korcok, conform rezultatelor din 99,66% din circumscripţiile de vot.

Slovacia va avea un preşedinte pro-rus. Peter Pellegrini a câştigat alegerile

Citește și: Ce state din Schengen au reintrodus controale temporare la frontieră?

Robert Fico, care în octombrie anul trecut a preluat puterea pentru a patra oară, a orientat politica externă a ţării către viziuni mai pro-ruse şi a iniţiat modificări în dreptul penal şi al mass-media, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de slăbirea statului de drept. Coaliţia lui Fico, care include un partid condus de Pellegrini, a oprit livrările de arme ale statului slovac către Ucraina, iar Fico a vorbit despre ceea ce a numit influenţa occidentală în război, care ar fi dus doar la uciderea reciprocă a naţiunilor slave.

Citește și: Ministrul Muncii a explicat cum se poate realiza cumulul pensiei cu salariul

Peter Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a declarat că victoria sa însemnă că guvernul va avea susţinere în obiectivele sale şi nu se va confrunta cu un „centru de putere oportunist, de opoziţie”, o referire la preşedinta liberală acum în funcţie Zuzana Caputova. „Voi fi un preşedinte care va sprijini guvernul în eforturile sale pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor”, a declarat Pellegrini la sediul său de campanie. „Voi face totul pentru ca Slovacia să rămână pentru totdeauna de partea păcii şi nu de partea războiului”, a promis el.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *