Web Analytics

Situația școlilor din Argeș: 4 unități fără autorizație de funcționare și 29 de grupuri sanitare în exterior

de | 11.09.2019 13:10 | Actualitate

În Argeș, noul an școlar a început cu 4 unități care nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Acestea se află în Stoenești, Vedea, Bălilești și Mălureni. Unitățile școlare se vor muta, vor fi desființate sau încă se lucrează pentru a intra în conformitate, a explicat Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a realizat o sinteză privind situația școlilor din județ. Au fost prezentate detalii legate de infrastructura unităților de învățământ.

Din 2016 până în prezent, CJ Argeș a investit 33.106,23 mii lei  în școlile din Argeș. Aceasta reprezintă cea mai mare sumă investită în infrastructura școlară din județ, spun reprezentanții consiliului. Cele 283 de proiecte finanțate, din 87 de comune argeșene, au vizat extinderea, reabilitarea, modernizarea și construirea de grupuri sanitare în interiorul școlilor.

Totuși, în prezent, există 20 de localități în care mai sunt școli cu toaletele în exterior. Este vorba de 29 de grupuri sanitare. Majoritatea se află în diverse faze de lucru. Dan Manu precizează că, în această toamnă, situația se va remedia.

Din 2016, ne-am asumat ca nici o unitate de invățământ să nu mai aibă toaleta în fundul curții exterioare. (…) Cert este că ne așteptăm să rezolvam, în această toamnă, și cele câteva unități de învățământ rămase, în așa fel încât să terminăm ceea ce ne-am propus în 2016. Vreau să mulțumesc tuturor primarilor, consiliilor locale, corpului didactic, părinților, elevilor pentru că au avut răbdarea, încrederea necesară. Nu a fost un moft, este un pas foarte important pe care l-am facut. (…) Aceste proiecte sunt în stadiu de execuție de peste 90 % în 11 localități, iar în stadiu de execuție sub 50 % în 19 localități. Deci, în această toamnă avem garanția ca spre iarnă lucrurile se vor remedia.”

Prezent a fost și inspectorul general Dumitru Tudosoiu, care a completat ideile legate de aceste investiții, prezentând două soluții pentru unitățile școlare cu toaleta în exterior, aflate în stadiu avansat de degradare.

Poate, soluția cea mai bună ar fi să aducem copiii cu microbuzul la unitatea de centru sau la cea mai apropiată de pe raza administrativ teritorială a comunei respective, sau să relocăm totul într-o altă unitate de învățământ,” a menționat Tudosoiu.

Dumitru Tudosiu: „O să fim singurul județ din România cu școli fără toalete în exterior”

În comuna Albeștii de Muscel nu există nici un elev de clasa a 7 – a. Dumitru Tudosiu spune că aceste sincope se regăsesc în mai multe unități de învățământ din Argeș.

„Am unități de învățământ unde sunt doi copii de clasă pregătitoare. Am discuții cu părinții și le spun, cu tot dragul, că nu putem fundamenta o clasă pregătitoare cu doi, trei, cinci copii, adică să plătești un post de învățător pentru 2 copii. Fiecare copil merită și are dreptul la educație și venim cu soluții. N – a fost ușor să le povestim părinților care este realitatea, dânșii au fost partizanii ideii să nu mutăm școala din poarta casei. N-a fost ușor nici cu unii colegi primari, care aveau o chestiune mult prea sentimentală pentru o anumită locație, dar, logic, în unele unități de învățământ nu avea rost nici consiliul local, nici cel județean să finanțeze niște investiții, pentru că alte soluții ne stăteau la îndemână pentru ca sistemul de educație să fie mult mai accesibil. 331 de miliarde nu sunt bani puțini. Este una dintre cele mai mari alocări sau cea mai mare alocare financiară pe un mandat, către unități de învățământ, în contextul în care nu exista obligația consiliului județean, aceasta (obligația, n. red) era strict a uat-urilor. Copiii sunt ai noștri, ai tuturor. O să fim singurul județ din România care nu o să mai aibă, la final de mandat, absolut nici o școală cu toaletă în exterior ”, a mai spus Dumitru Tudosiu.

De asemenea, președintele Dan Manu a menționat faptul că primarii din Argeș au fost încurajați să investească în construcția de grădinițe cu program prelungit, iar alegerea a fost benefică.

„Cel mai recent exemplu este Ciofrângeni, unde, odată cu inaugurarea grădiniței cu program prelungit, sunt 40 de copii, față de 10 – 12, câți erau anul trecut. Până acum se duceau la Curtea de Argeș.”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii