Web Analytics
scris vineri, 06.10.2023

Sistemele de apărare împotriva inundațiilor: baraje în paragină și echipamente vechi de 100 de ani

Într-o perioadă când fenomenele meteorologice extreme au luat amploare, România pare complet descoperită în fața pericolului inundațiilor. Un raport al Curții de Conturi dezvăluie o situație dezastruoasă: sute de baraje fără avize și fără proprietar, diguri în stare avansată de degradare, echipamente vechi de peste 100 ani și lipsă acută de personal. Toate acestea pun în pericol viața oamenilor și pot produce pagube materiale semnificative, notează Hotnews.

Sistemele de apărare împotriva inundațiilor: baraje în paragină și echipamente vechi de 100 de ani

Citește și: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Dispariția cash-ului este exclusă”

În România, capacitatea infrastructurii de protecție împotriva inundațiilor este afectată semnificativ, spune raportul Curții de Conturi.

Din totalul de 2.013 baraje care existau în România în anul 2021, mai puțin de jumătate, adică doar 983, aveau autorizație de funcționare în condiții de siguranță.

221 de baraje aveau autorizația de funcționare expirată, iar 809 dintre ele nu au fost autorizate vreodată.

În plus, alte 121 de baraje au fost lăsate în paragină, nu există sau nu este cunoscut un proprietar sau un administrator legal, și prezintă risc de accidente.

Administrația Națională Apele Române (ANAR) administrează 9.391 kilometri de diguri, însă acestea nu dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Mediului, pentru că nu are cine să le evalueze.

„Până în prezent nu au fost atestați experți pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare a digurilor de apărare împotriva inundațiilor, indiferent de categoria de importanță”, spun auditorii.

Sursa: Hotnews

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită