Web Analytics

Sindicatele din Educație protestează la Guvern. Argeșenii, prezenți

de | 1.02.2023 13:06 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Federaţiile sindicale din Educaţie pichetează miercuri sediul Guvernului, la acţiunea de protest fiind aşteptaţi aproximativ 1.000 de membri de sindicat, potrivit Agerpres. Sunt prezenți și cei de la SIPA Argeș

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” urmăresc prin această acţiune de protest să atragă atenţia asupra problemelor generate de salarizarea nemotivantă cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic.

Citește și: Poluare pe râul Argeş, semnalată la Piteşti! Uite ce otravă a fost deversată!

Potrivit reprezentanţilor celor trei organizaţii sindicale, personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care nici în anul 2023 nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 şi 2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16,4% în luna decembrie 2022), concomitent cu majorarea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic, sindicaliştii semnalează că nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi superior nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice.

Citește și: Update. Poliția l-a aflat pe autorul poluării de pe râul Argeș! Dosar penal!

„Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual. Nici la ora actuală, personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, semnalează sindicaliştii într-un comunicat.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *