Sindicaliștii din alimentație vor protesta în fața Ministerului Agriculturii

de | 11.05.2022 10:48 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA) va organiza joi, 12 mai 2022, ora 11, un miting de protest în fața sediului Ministerului Agriculturii din b-dul Carol, Bucuresti

”Conducerea federației a luat această decizie pentru că Guvernul ignoră solicitarea noastră de a repara marea nedreptate făcută la adoptarea proiectului de lege privind stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut în industria alimentară și agricultură.”, a transmis SINDALIMENTA printr-un comunicat de presă.

Citește și:Proteste în fața Guvernului ale membrilor structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian 

În forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajațiilor din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, bauturi carbogazoase, sucuri din fructe și legume, bere, precum și angajațiilor din domeniul pisciculturii, deoarece aceștia nu vor beneficia de prevederile ei. Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în sectorul industrie alimentară, bauturi si tutun, au fost excluși de la prevederile viitoarei legi care așteaptă de ceva timp să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară a Băuturilor și Tutunului are activitatea împărțită în două coduri CAEN: 10 și 11. În codul CAEN 10, referitor la industria alimentară, figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat luna trecută de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, numai angajațiilor din domeniile incluse în codul CAEN 10. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe și legume, bauturi carbogazoase, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) și a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din respectivele sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de creșterea salariului. 

Citește și:Angajații din poliție și din penitenciare amână protestele din fața sediului PNL

O alta problema rezulta din lipsa de claritate a momentului aplicarii prevederilor legii, deoarece are date care se bat cap în cap. Dacă la art. 3 se precizează că ea își va produce efectele începând cu data de 1 iunie 2022, ceva mai jos citim că va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Lipsa de profesionalism cu care a fost   adoptat acest proiect de lege demonstrează, dacă mai era nevoie, cam care este respectul pe care îl acordă parlamentarii salariațiilor din România. 

”Toate apelurile făcute de SINDALIMENTA către Ministerul Agriculturii și către Comisia pentru agricultură din Camera Depuaților pentru îndreptarea acestei mari gafe, au fost cu desăvârșire ignorate, deși drepturile salariale a 10.000 de angajați sunt călcate în picioare de reprezentantii statului roman.”, mai spun sindicaliștii.

Distribuie!

Articol scris de Bianca Solomon

Redactor- Jurnalul de Argeș, Pitești. Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea din Pitești. Studentă la programul Master-Comunicare Organizațională, UPIT.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Klaus Iohannis, la aniversarea PNL de la Vila Florica: ”Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă”
Klaus Iohannis, la aniversarea PNL de la Vila Florica: ”Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă”

Șeful statului a declarat, marţi, la aniversarea PNL de la Vila Florica, că a rămas acelaşi partid autentic, care nu şi-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existenţă doctrina, crezul sau valorile. Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puţin aşa...


Loading RSS Feed