Web Analytics

Sinaxar: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

de | 24.06.2021 10:07 | Cultură, Actualitate

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în ziua de 24 iunie. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Citește și: Expoziția tânărului de la centrul Tigveni al DGASPC Argeș s-a bucurat de un real succes

Există o lungă perioadă din viața Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu sunt informații. Cunoaștem că s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit poruncă să înceapă să predice.

Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „Pocaiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”. Cei care renunțau la pacate erau botezați în apa Iordanului.

Sfântul Ioan le atrăgea atenția celor care ascultau cuvântul său, cum că el botează cu apa spre pocaință, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt, pregătind venirea Mântuitorului. Acesta este și motivul pentru care Sfântul Ioan apare în unele icoane ca înger cu aripi. Această reprezentare își are originea în profeția lui Maleahi, unde cel care pregatește calea Domnului este numit îngerul Domnului.

Citește și: Evaluarea națională: Nicio eliminare pentru tentativă de fraudă sau fraudă

Ioan este nume iudaic  – „Iohanan”, prescurtare din Iehohanan și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

 Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morții sfinților, ca zi a lor de naștere. Numai Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul  fac excepție de la această regulă; ei au privilegiul de a li se sărbători atât zămislirea cât și nașterea, cât și alte evenimente din viața lor (cum ar fi Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul).

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca, cu multe amanunte, în Evanghelia Sa.

Nașterea aceasta a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV-V, când se fixează definitiv și data Crăciunului.

Citește și: Sânzienele vor îmbrăca Universitatea din Pitești în ie, pentru a opta oară consecutiv

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie, a fost instituită, după unii cercetători, spre a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist, din perioada solstițiului de vară (21-23 iunie). 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii