Web Analytics

Sânzienele vor îmbrăca Universitatea din Pitești în ie, pentru a opta oară consecutiv

de | 22.06.2021 23:42 | Cultură, Actualitate

Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte și Centre de réussite universitaire organizează vineri, 25 iunie 2021, ora 11, on-line, via ZOOM, a opta ediţie dedicată Zilei universale a iei.

Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine în 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. De 9 ani, 24 iunie înseamnă și o amplă acțiune publică de diplomație culturală ce are ca portdrapel IA, un simbol viu al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc.

Ia, simbol al feminităţii universale, a însoţit femeia româncă pe tot parcursul existenţei sale. Ca orice veşmânt tradiţional-ceremonial, ia constituie o secvenţă a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam. IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Ziua Iei este sărbătorită odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea datei Solstiţiului de Vară în emisfera nordică, ce marchează debutul verii astronomice.

Evenimentul organizat de Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte și Centre de réussite universitaire își propune atât omagierea generațiilor de femei care au contribuit la crearea și transmiterea IEI, veșmânt ce fascinează întreaga lume, cea mai expresivă haină a identității noastre, cât și recuperarea acestui important reper identitar în spațiul academic românesc.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii