Sinagoga din Piteşti este un lăcaş de cult evreiesc din Pitești situat pe b-dul Eroilor nr. 1. Ea a fost construită între anii 1919-1921, în stil neo-maur cu influenţe locale ale vremii, după planurile arhitectului Jacob Gartner.
Întrucât, în ultimii ani, la Pitești mai trăiesc doar vreo 3-4 familii de etnie evreiască, sinagoga stă închisă și a început să se degradeze. Declinul e mai vechi. Dirijorul corului Filarmonicii Pitești (fostului cor), Silviu Deaconescu, mai nou dirijor al coralei bărbătești „D.G. Kiriac”, a avut ideea susținerii, la 10 mai 2010, a spectacolului vocal-simfonic „Iuda Macabeul”. Față de montarea de la Casa Sindicatelor, Oratoriul „Iuda Macabeul” de G.F. Händel – dirijor: Adrian Morar, soliști: Bianca Manoleanu (soprană), Maria Jinga (mezzosoprană), Lucian Corchiș (tenor), Ion Dimieru (bas) – s-a subțiat, orchestra a fost redusă drastic și s-a renunțat la corul „Accoustic” (dirijor: Daniel Jinga), greul ducându-l corul Filarmonicii Pitești (dirijor: Silviu Deaconescu).
Un al doilea spectacol la Sinagoga Pitești a avut loc abia în 2021, când s-au aniversat 100 de ani de existență, printr-un concert vocal-simfonic festiv, la trecerea în noul An evreiesc (anul 5782). Cu acest prilej, corala „D.G. Kiriac” a susținut, la 9 septembrie 5782, un concert vocal-simfonic la care au participat și câțiva soliști de la Filarmonica Pitești.
Citește și Obiective istorice de interes din Piteşti şi Curtea de Argeş
Iată că, prin stăruința lui Silviu Deaconescu, președintele Comunității Evreiești din Pitești, Aurel Davidovici, și-a dat acordul ca sinagoga să devină un spațiu cultural alternativ. Aici pot fi susținute concerte ale coralei „D.G. Kiriac”, ale Filarmonicii Pitești, ale altor instituții de spectacole – acustica e perfectă! – simpozioane, dar și expoziții de pictură.
Astfel, pe 3 iunie 5784, a avut loc vernisajul unei expoziții inedite în peisajul argeșean. O expoziție a curatorului Mihai Plămădeală cu pictură/obiecte/instalație „Cronos”, semnată de artiștii Ana Roșoga, din Constanța, și Marius Cristea, din Pitești.
Numitor comun al proiectului propus de cei doi artiști este Timpul. Picto-obiectele Anei Roșoga, dincolo de tematica în care se înscriu, se bazează pe folosirea de obiecte preexistente, de obiecte… găsite, reconfigurate în colaje și instalații.
Cu ocazia vernisajului de sâmbătă, Marius Cristea (foto) a susținut performance-ul „Time after Time”, a improvizat artă sub ochii asistenței, operând o suită de intervenții asupra unor picturi din creația sa, îndeosebi asupra unei lucrări de 6 m.p., expusă anterior într-o expoziție personală la Academia Română.
Expoziția de la Pitești este deschisă timp de o lună (până la 3 iulie), iar intrarea este gratuită. După cum a precizat Silviu Deaconescu la vernisaj, în perioada următoare în incinta Sinagogii Pitești se intenționează realizarea mai multor activități culturale și artistice, precum expoziții, concerte, spectacole de teatru pentru toate genurile de iubitori ai culturii.
Și iată cum Sinagoga prinde viață, iar Piteștiul se alege cu un nou și nesperat spațiu cultural!
Citește și Caragiale, lăudat de D. Brătianu
0 Comentarii