Web Analytics

Simona Bucura Oprescu: „Procedurile privind achizițiile publice se simplifică”

de | 30.06.2022 09:25 | Actualitate, Politica si Administratie

„Camera Deputaților a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea legislației privind achiziţiile publice. Actul normativ a fost trimis spre promulgare președintelui țării”, transmite deputatul de Argeș al PSD , Simona Bucura Oprescu.

Principala motivație a noii Legi este aceea că pentru absorbţia rapidă a fondurilor alocate ţării noastre prin PNRR şi prin cadrul financiar bugetar multianual 2021-2027 este nevoie de achiziţii simplificate.

Astfel, pragurile pentru achiziţiile publice directe pentru lucrări şi pentru bunuri şi servicii vor fi dublate.

Citește și: Mihai Georgescu a fost exclus din PSD Argeș

Noile praguri până la care autorităţile publice locale, judeţene sau centrale, precum şi instituţiile publice vor putea să efectueze achiziţii directe fără organizarea unei proceduri de licitaţie sunt următoarele:

  • achiziţia directă de bunuri şi servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 de lei (faţă de 135.060 lei în actuala lege);
  • achiziţia directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 de lei (faţă de 450.200 lei în actuala lege).
  • Actul normativ mai prevede că autorităţile contractante sunt obligate să „consulte” minimum trei operatori pentru achiziţiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri şi 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă primeşte doar o ofertă valabilă, achiziţia poate fi realizată.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *