Web Analytics
scris miercuri, 10.01.2024

Sfatul psihologului. Uitarea cauzată de interferenţe

În timpul vieții vă puteți întreba de ce memoria dvs. este atât de problematică, uitarea este însă un fenomen care face parte din viață. Cercetările au arătat că aproximativ 56% din informații sunt uitate într-o oră, 66% după o zi și 75% după șase zile. Realitatea este că, deși creierul este capabil de lucruri impresionante, capacitatea sa de a stoca și de a își reaminti detalii este limitată.
Există motive diferite pentru care uităm lucruri. Cel mai des oamenii uită din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de interferență. Unele amintiri concurează și interferează cu alte amintiri. Atunci când informațiile sunt foarte asemănătoare cu alte informații care au fost stocate anterior în memorie, este mai probabil să apară interferențe.

Sfatul psihologului. Uitarea cauzată de interferenţe

Interferența proactivă este atunci când o amintire veche îngreunează sau face imposibilă amintirea unei amintiri noi. Interferența retroactivă apare atunci când o informație nouă interferează cu capacitatea de a vă aminti informații învățate anterior.
Cercetările sugerează că recuperarea unor informații din memorie poate duce la uitarea indusă de recuperare. Acest lucru este deosebit de frecvent atunci când indicii de recuperare a memoriei sunt foarte asemănători.
În timp ce interferențele pot îngreuna amintirea unor lucruri, există metode pe care le puteți aplica pentru a le minimiza efectele. Repetarea noilor informații este adesea cea mai eficientă abordare. Prin supraînvățarea esențială a lucrurilor noi, este mai puțin probabil ca informațiile vechi să concureze cu cele noi.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Presiunea de a fi fericit

Citește și Sfatul psihologului. Duce succesul la fericire?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită