Web Analytics
scris miercuri, 27.12.2023

Sfatul psihologului. Presiunea de a fi fericit

Aristotel a considerat că anumite ‘bunuri’ interne și externe sunt necesare pentru ca oamenii să fie fericiți și să se dezvolte. Bunul intern este caracterul virtuos, care este o necesitate absolută pentru înflorire, și bunurile externe includ sănătatea, prietenii și bogăția.
Presiunea de a fi fericit îi face pe mulți oameni să fie nefericiți, ceea ce este o ironie paradoxală. Abordarea „gândiți pozitiv” tinde să facă din fericire un sentiment sau o atitudine și include o presupunere subiacentă conform căreia oamenii ar trebui să fie capabili să își genereze, să își regleze și să își dirijeze sentimentele.
Ar fi bine să fim capabili să controlăm modul în care răspundem la evenimentele din jurul nostru. Acesta este semnul principal al unei persoane mature. Dacă nu putem face acest lucru sau rămânem blocați într-un sentiment negativ, suntem cumva responsabili.

Sfatul psihologului. Presiunea de a fi fericit

Dacă suntem responsabili pentru sentimentele noastre, iar fericirea și nefericirea sunt sentimente, atunci suntem responsabili pentru ele. Devine astfel ușor să dăm vina pe ceilalți pentru că sunt nefericiți; ei trebuie să nu aibă cumva capacitatea sau dorința de a-și încorseta emoțiile. Într-o încercare, greșit ghidată, de a sprijini astfel de persoane sau de a exercita o anumită presiune pentru a se schimba, devine mult prea ușor să punem o presiune care se va transforma în simple banalități. Acceptarea felului în care simți, fie pozitiv sau negativ, conduce la o viață mai echilibrată.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Modelul ABC

Citește și Sfatul psihologului. Hipnoza în psihoterapie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *