Web Analytics
scris miercuri, 15.02.2023

Sfatul psihologului. Triunghiul dragostei

Teoria triunghiulară a iubirii este viziunea psihologului social Robert J. Steinberg despre dragoste și relații. Ea reflectă destul de bine percepțiile implicite ale oamenilor despre dragoste. Principiul de bază este acela de a înțelege și de a imagina dragostea în termenii celor trei componente principale ale sale: intimitatea, pasiunea și angajamentul.
Intimitatea se referă, în general, la legătura strânsă și intimă dintre două persoane. Persoanele care simt dragoste intimă au o legătură emoțională și intelectuală puternică. Persoanele care trăiesc o iubire intimă se simt adesea în largul lor în relație și nu sunt nervoase sau anxioase în preajma partenerului lor.
Pasiunea se referă la atracția sexuală, emoțională, romantică și fizică. Atunci când pasiunea este în joc, oamenii se simt adesea excitați fizic și pot avea senzații fizice pozitive sau negative în preajma persoanei pe care o iubesc.

Sfatul psihologului. Triunghiul dragostei

Angajamentul se referă la decizia conștientă de a rămâne alături de un partener și de a face planuri pe termen lung pentru succesul și fericirea viitoare împreună. Angajamentul poate include promisiuni de a realiza anumite activități, de a rămâne fidel sau o cerere în căsătorie.
Aceste componente nu sunt fixe sau stabile și constituie elemente importante ale oricărei relații de dragoste. Ele pot varia foarte mult de la o relație la alta și de-a lungul timpului în cadrul unei anumite relații.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări se pot face la numărul de telefon 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Alcoolismul şi familia

Citește și Sfatul psihologului. Ce putem învăţa de la psihopaţi?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *