Web Analytics
scris joi, 07.04.2022

Sfatul psihologului. Stadiile dezvoltării psihosociale

Erik Erikson (psiholog și psihanalist american) este autorul teoriei conform căreia există o legătură directă între contextul social și dezvoltarea psihologică a unei persoane. Conform lui, dezvoltarea fiecăruia dintre noi se realizează în stadii. Trecerea de la un stadiu la altul se soluționează în mod diferit. Saltul se realizează sau nu prin apariția unei crize sau a unei probleme de ordin psihosocial, care necesită rezolvare.

Sfatul psihologului. Stadiile dezvoltării psihosociale

Stadiile dezvoltării psihosociale sunt:
– Bebeluș (primul an de viață) – în primul an se dezvoltă sentimentul de încredere sau de neîncredere, ce se conturează prin relația cu persoana care îl îngrijește.
– Copil mic (1-3 ani) – se dezvoltă sentimentul autonomiei personale sau rușinea și îndoiala.
– Copilăria timpurie (3-5 ani) – se dezvoltă spiritul de inițiativă sau sentimentul de vinovăție.
– Copilăria medie și cea târzie (de la 6 ani până la pubertate) – se dezvoltă sentimentul competenței sau sentimentul de inferioritate, în funcție de performanțele obținute.
– Adolescența (10-20 de ani) – se dezvoltă identitatea sau confuzia identitară.
– Adult tânăr (20-40 de ani) – se dezvoltă intimitatea sau izolarea, implicarea în relația de cuplu, de serviciu sau relații intime și cariere oscilante.
– Maturitatea mijlocie (40-60 de ani) – se conturează evoluție pe plan familial și la serviciu sau stagnare și apariția lipsei satisfacțiilor.
– Maturitatea târzie (peste 60 de ani) – apare integritatea sau disperarea pentru realizările anterioare. Dacă persoana nu este satisfăcută de cum au decurs lucrurile în viață, se instalează regretele și apare depresia, ulterior se instalează degenerarea psihică și fizică.

Citește și Influenţa simpatiei în manipulare

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Micii Dumnezei sau tulburarea narcisică

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Soți găsiți morți în casă

Doi soți din Mureș au fost găsiți morți în propria locuință. Potrivit primelor informații, aceștia...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită