Web Analytics
scris miercuri, 16.10.2024

Sfatul psihologului. Sensul provocărilor vieţii

Persoanele care suferă de depresie relatează adesea o gândire dominantă, o disperare care vine odată cu incapacitatea de a găsi un sens al vieții. “La ce folos tot ce se întâmplă? De ce să mă trezesc, să ies și să fac lucruri?” sunt cele mai frecvente întrebări.

Sfatul psihologului. Sensul provocărilor vieţii

Victor Frankl, un supraviețuitor al holocaustului, s-a confruntat cu aceste întrebări din partea colegilor săi prizonieri în timp ce se afla în lagărele de concentrare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În această perioadă, Frankl a înțeles că suferința în sine nu este cauza principală a disperării, ci mai degrabă a identificat sentimentul lipsei unui scop și eșecul de a găsi un sens al provocărilor vieții ca fiind cauza principală a suferinței psihologice.

Potrivit lui Viktor Frankl, depresia apare pe trei niveluri: psihologic, fiziologic și spiritual. La nivel psihologic, Frankl credea că sentimentele de inadecvare apar ca urmare a asumării unei sarcini care depășește capacitățile noastre. La nivel fiziologic, apare o scădere vitală a energiei fizice. La nivel spiritual, se simte o tensiune profundă ca urmare a faptului că un om este ceea ce este în raport cu ceea ce ar trebui să fie. Frankl a descris această tensiune ca pe un “abis imens”.
“Dacă obiectivele sunt de neatins, apare o pierdere a sensului și este însoțită de o pierdere a sentimentului de viitor. Odată cu pierderea sensului și a viitorului apare și pierderea dorinței de a trăi” (Frankl 1986).

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Ce este defăimarea în public?

Citește și Sfatul psihologului. Cum apare isteria în masă?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...