Web Analytics
scris miercuri, 14.08.2024

Sfatul psihologului. Schimbări de ordin psihic la adultul de vârstă mijlocie

Etapa adultă mijlocie este considerată a fi o fază importantă în viața unei persoane. În acest moment, indivizii au trecut printr-o serie de experiențe variate, care contribuie la dezvoltarea personalității lor.

Sfatul psihologului. Schimbări de ordin psihic la adultul de vârstă mijlocie

Comportamentul și acțiunile unei persoane sunt studiate în raport cu factorii externi, cum ar fi: contextul familial, școlarizarea timpurie, statutul social, relația cu părinții, soțul/soția și copiii și alți factori ce joacă un rol esențial în dezvoltarea personalității. Factorii externi, cum ar fi tipul de ocupație, locul de muncă, relația cu colegii de muncă, de asemenea, construiesc și explică comportamentul și atitudinea unei persoane într-o anumită situație.
Erikson a definit crizele vârstei de mijloc în raport cu doi termeni: generativitate și stagnare. Generativitatea este sentimentul de realizare și se exprimă sub formă de parenting și mentorat, în timp ce stagnarea este sentimentul de suprimare și de contribuție redusă la dezvoltarea generației următoare. Potrivit lui Erickson, în mintea individului există un conflict continuu între generativitate și stagnare.

Persoanele care reușesc să rezolve acest conflict tind să ducă o viață mai bună, în timp ce cei care nu reușesc să rezolve conflictul rămân cu sentimentul de respingere. Levinson a considerat, de asemenea, această vârstă ca fiind vârsta conflictului interior și a descris-o ca o vârstă a „crizelor personale”.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Părinţii alcoolici

Citește și Sfatul psihologului. Biologia adicţiilor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită