Emoțiile joacă un rol semnificativ în procesul de luare a deciziilor, deoarece pot afecta percepțiile și evaluările noastre cu privire la diferite alegeri. Când ne simțim anxioși sau stresați este posibil să fim mai predispuși să luăm decizii care ne oferă o ușurare sau un confort imediat, în loc să luăm în considerare consecințele pe termen lung. Pe de altă parte, dacă ne simțim încrezători și optimiști, este posibil să fim mai predispuși să ne asumăm riscuri și să luăm decizii îndrăznețe.
Prejudecățile pot influența luarea deciziilor prin faptul că afectează modul în care procesăm și interpretăm informațiile. Prejudecata de confirmare este tendința de a urmări și de a acorda o importanță mai mare informațiilor care ne susțin gândurile și convingerile preexistente, ignorând sau minimalizând informațiile care se opun acestora. Acest lucru ne poate determina să luăm decizii care se bazează pe altceva decât pe o evaluare echilibrată și precisă a dovezilor disponibile.
Trăsăturile de personalitate pot influența, de asemenea, procesul de luare a deciziilor prin faptul că afectează modul în care abordăm problemele și evaluăm opțiunile. Cineva care este mai analitic și mai rațional poate fi mai predispus să analizeze cu atenție avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni înainte de a lua o decizie. În schimb, o persoană care este mai impulsivă poate fi mai predispusă să ia decizii pe baza instinctelor sau a emoțiilor.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită.
Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Efectele divorţului asupra sănătăţii mentale a bărbaţilor
Citește și Sfatul psihologului. Exerciţiile fizice pentru ameliorarea depresiei şi anxietăţii?
0 Comentarii