Web Analytics

Sfatul psihologului. Psihologia trădării

de | 28.06.2023 15:28 | Actualitate, Home, Opinii

Trădarea este sentimentul de a fi nedreptățit de acțiunile sau omisiunile intenționate ale unei persoane de încredere. Cele mai frecvente forme de trădare sunt dezvăluirile vătămătoare de informații confidențiale, lipsa de loialitate, infidelitatea și neseriozitatea. Efectele trădării includ șocul, pierderea și durerea, preocuparea morbidă, stima de sine afectată, îndoiala de sine și furia. Acestea pot fi traumatizante și pot provoca o suferință considerabilă.

Oamenii au anumite nevoi care pot fi satisfăcute doar prin stabilirea unor relații apropiate și de prietenie cu ceilalți. Acestea sunt relații de tip „oferă și primește”, în care primim beneficii de la ceilalți și, în același timp, le oferim. Pentru ca trădarea să aibă loc, trebuie mai întâi să investești resurse în persoana respectivă.

Dușmanii nu te pot trăda, pentru că nu ai investit resurse în acești oameni și, de la bun început, nu ai încredere în ei. În prieteni, însă, îți investești timpul, energia și resursele. Faci asta pentru că aștepți aceleași lucruri de la ei în schimb. Gradul de durere pe care îl simți atunci când ești trădat este proporțional cu cât de mult ai investit în relație. Pe scurt, începem o relație de prietenie cu anumite așteptări și încercăm să cultivăm încrederea. Nu încercați să fiți prieteni cu toți cei pe care îi întâlniți, deoarece acest lucru este imposibil și nici nu este de dorit; cu toți avem personalități și valori diferite.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. 4 moduri în care ne afectează singurătatea

Citește și Sfatul psihologului. Empatia. Pentru ce avem nevoie de ea?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *