Web Analytics

Sfatul psihologului. Prieteniile şi relaţiile de dragoste la adolescenţi

de | 30.06.2022 12:25 | Actualitate, Opinii

Etapa intermediară între copilărie și maturitate este marcată de perioada adolescenței și este însoțită de schimbări fizice, cognitive, emoționale și sociale cu rezultate diferite, în funcție de mediul social, cultural și economic.
Grupul din care face parte adolescentul este o sursă de sprijin, dar și una care exercită presiune asupra lui. Prieteniile care se desfășoară în perioada adolescenței sunt considerate ca fiind cele mai încărcate de afectivitate și de importanță. Adolescenții cer sfaturi și se sprijină pe prietenii lor mai mult decât o fac pe părinții lor, la această vârstă.

Intimitatea se construiește și se fondează prin prisma aceleiași etape de dezvoltare prin care trec și prin interese comune. Adolescenții sunt mai deschiși între ei în a-și înțelege gândurile și sentimentele proprii. Cum împărtășirea de informații și sentimente presupune practic și o explorare a felului de a fi, se confirmă din exterior validarea propriei indentități sau valoarea ca persoană. Adolescenții își aleg prietenii pe baza asemănării dintre ei și se așteptă la o loialitate împărtășită.

Citește și Cum recunoaştem depresia?

Relațiile de dragoste sunt de o mare importanță și contribuie la noua indentitate dobândită și, mai ales, la crearea unei intimități. Statutul este schimbat prin asocierea cu o persoană și se gândesc în majoritatea timpului la acea persoană. Creșterea în vârstă influențează alegerea partenerului și grupul din care fac parte poate influența cum se dezvoltă o relație.

Psihologii Clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Criza şi şomajul

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *