Web Analytics

Sfatul psihologului. Cum apar aşteptările nerealiste

de | 17.04.2024 15:07 | Actualitate, Home, Opinii

Psihologul Jean Piaget a observat copiii mici cum au dificultăți în a face distincția între lumile subiective din mintea lor și lumea exterioară, obiectivă. Potrivit lui Piaget, copiii cred uneori că gândurile lor pot provoca în mod direct anumite lucruri. Piaget a numit acest lucru gândire magică și a sugerat că toți depășim acest lucru în jurul vârstei de 7 ani.
Ființele umane au o tendință naturală de a-și pune speranțele de fericire pe așteptări împlinite. Nu este nimic greșit în acest lucru în sine, atâta timp cât avem motive întemeiate să credem că îndeplinirea unei așteptări ne va face fericiți și luăm măsurile necesare pentru a îndeplini aceste așteptări.
Falsa speranță stabilește adesea repere nerealiste pentru succes, ceea ce îngreunează măsurarea exactă a progresului. Acest lucru poate duce la o percepție distorsionată a realizărilor personale, ceea ce poate afecta capacitatea indivizilor de a stabili obiective semnificative și de a-și urmări creșterea în mod eficient.

Problema așteptării apare atunci când ne așteptăm să se întâmple ceva fără a avea motive întemeiate pentru această așteptare. Dacă eu cred că doar așteptările mele îmi vor aduce ceea ce îmi doresc, folosesc gândirea magică și mă pregătesc pentru o dezamăgire sigură.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Cum să recunoşti dacă ai un părinte toxic

Citește și Sfatul psihologului. Părinţii care critică excesiv

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *