Regretul este o reacție tangibilă la evenimente sau la alegerile din trecut, care poate crește stresul resimțit și ne poate afecta sănătatea fizică. Cercetările arată că regretul cauzat de lipsa de acțiune are mai multe șanse de a duce la probleme de sănătate mentală și fizică. Regretul puternic, pe termen lung, poate dezechilibra sistemul hormonal și imunitar.
Regretul este o reacție foarte reală la un eveniment dezamăgitor din viața noastră, o alegere care nu poate fi schimbată ulterior. Gestionarea regretului este dificilă din cauza celorlalte emoții negative legate de acesta: remușcarea, tristețea și neputința.
Puteți ajuta la eliberarea acestor sentimente de regret prin practicarea compasiunii față de sine. Acest lucru înseamnă să vă amintiți că sunteți om, că faceți tot ce puteți și că la un moment dat a fost luată o decizie cu tot ce știați atunci, nu acum. Iertați-vă pentru acțiunile întreprinse sau neefectuate pentru depășirea regretului.
Citește și Sfatul psihologului. Teama de un război nuclear
Recunoașterea gândurilor și a sentimentelor poate aduce ușurare în gestionarea emoțiilor negative puternice. Cel care regretă a luat cea mai bună decizie pe care a putut-o lua, având în vedere informațiile pe care le avea la acel moment, iar în aceleași circumstanțe majoritatea oamenilor ar fi luat aceeași decizie. Vederea situației într-un mod diferit poate contribui la reducerea regretelor și vă poate ajuta să luați decizii bune pe viitor.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări, la telefonul 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Cum faci „faţă” unui atac de panică
0 Comentarii