Web Analytics
scris miercuri, 02.10.2024

Sfatul psihologului. Cum apare isteria în masă?

Isteria în masă este un fenomen psihologic complex care apare în cadrul unui grup de persoane. Această stare psihologică colectivă este marcată de răspândirea rapidă a comportamentelor și sentimentelor, adesea înrădăcinate în frică și anxietate, care se propagă în comunități, instituții sau societăți.

Sfatul psihologului. Cum apare isteria în masă?

Isteria în masă apare adesea în perioade de stres, incertitudine sau schimbare. Simptomele apar atunci când oamenii sunt adunați, cum ar fi într-o școală, la locul de muncă sau într-o comunitate. Isteria se rezolvă de regulă rapid odată ce factorii declanșatori sunt abordați și grupul este dispersat. Izbucniri de isterie în masă au avut loc de-a lungul istoriei, adesea legate de teama de epidemii sau fenomene considerate supranaturale.
Zvonurile aprind isteria în masă. Acestea se răspândesc prin rețelele sociale, stârnind cele mai profunde anxietăți ale noastre. Cu cât sunt mai răspândite, cu atât par mai credibile și cu atât sunt mai greu de oprit cu dovezi. Acest ciclu este determinat de tendințele noastre psihologice spre imitație și conformism și de nevoia colectivă de explicații, indiferent cât de puțin plauzibile sunt acestea.

Abordarea directă a zvonurilor ajută la prevenirea răspândirii dezinformării. Informațiile concrete și furnizate în timp util sunt esențiale. Autoritățile trebuie să furnizeze informații clare și exacte pentru a preveni speculațiile și a ajuta oamenii să înțeleagă situația.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Psihologia publicităţii electorale

Citește și Sfatul psihologului. Ce sunt frustrarea şi furia?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...