Web Analytics
scris joi, 05.05.2022

Sfatul psihologului. Compensarea în copilărie

Sentimentele de inferioritate sunt depășite prin mobilizarea mecanismului de compensare. Când sentimentul de inferioritate devine pentru o persoană o sursă de insecuritate, apare acest proces care, de cele mai multe ori, dacă este utilizat corect, aduce sentimente pozitive asupra propriei persoane și valori. Medicul Alfred Adler a fost cel care a remarcat acest proces și a realizat că are aplicații pe un spectru larg.
În copilărie, compensarea creează în cei mici nevoia de a avea o lume de basm, în care situația reală se află în opoziție cu fantasma creată. Cum copiii sunt dependenți de mediul familial și pentru a se elibera de aceste sentimente de inferioritate, ei încearcă să își creeze o poveste în care se simt superiori.
Dorințele copiilor, când afirmă că or să devină astronaut, polițist, medic etc., au ca sursă acest mecanism, care se pune în mișcare la un nivel inconștient.

Sfatul psihologului. Compensarea în copilărie

Citește și Influenţa părinţilor asupra personalităţii copilului

Cum ficțiunea de superioritate are un caracter egocentric, în urma apariției normelor culturale impuse de mediu, mai ales de familie, apare o repunere în realitate a celor mici. În urma acestor limitări impuse de către ceilalți, dorința de a avea putere îmbracă ulterior forme ce sunt acceptate social.
Conform lui Adler, maturitatea și sănătatea psihică sunt egale cu posibilitatea de a da o formă socială tendinței de autoafirmare (Vasile Dem Zamfirescu, ”Introducere în psihanaliza freudiană și postfreudiană„, Editura Trei).
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Timiditatea de tip nou

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Soți găsiți morți în casă

Doi soți din Mureș au fost găsiți morți în propria locuință. Potrivit primelor informații, aceștia...

Ultimele articole

Soți găsiți morți în casă

Doi soți din Mureș au fost găsiți morți în propria locuință. Potrivit primelor informații, aceștia...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită