Web Analytics
scris miercuri, 27.03.2024

Sfatul psihologului. Ce înseamnă să fii bărbat?

Spre deosebire de feminitate, bărbăția este privită pe scară largă ca un statut care este evaziv (trebuie câștigat) și fragil (trebuie demonstrat în mod repetat prin acțiuni). Acest accent pus pe structura, mai degrabă decât pe conținutul rolurilor de gen, poate arunca o nouă lumină asupra utilizării acțiunii și agresiunii fizice de către bărbați.
Interpretăm agresivitatea și manifestările agresive ale bărbaților ca fiind comportamente care demonstrează efectiv indentitatea lor de gen și, astfel, potolesc preocupările bărbaților cu privire la statutul lor. Factorii situaționali și culturali care sporesc precaritatea bărbăției cresc probabilitatea agresiunii masculine.
Să vrei să te simți masculin nu este un lucru rău, dar să lași acest aspect al identității tale să te împingă să te implici în comportamente dăunătoare, da. Ca atare, mai degrabă decât să-i rănească pe alții pentru a-și restabili propriul sentiment de autonomie, bărbații ar trebui să caute ieșiri pozitive și constructive în care să își îmbrățișeze și să își demonstreze masculinitatea.

Sfatul psihologului. Ce înseamnă să fii bărbat?

Bărbații pot să urmărească hobby-uri în afara muncii, cum ar fi sportul sau alte activități tradițional masculine. Bărbăția nu trebuie să se refere doar la trăsături precum agresivitatea și forța, poate include și calități precum civilitatea, corectitudinea, blândețea și faptul de a fi colaborativ. Liderii bărbați ar trebui să se străduiască în mod conștient să modeleze această versiune mai pozitivă a masculinității. 
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Cum recunoaştem depresia

Citește și Sfatul psihologului. Beneficiile relaţiilor bune

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită