Web Analytics

Sfatul psihologului. Ce este psihoterapia centrată pe persoană?

de | 29.03.2023 14:36 | Actualitate, Home, Opinii

Psihoterapia centrată pe persoană a fost dezvoltată de Carl Rogers. Aceasta presupune ca părțile implicate în procesul terapeutic să acționeze ca părți egale, iar psihologul să își păstreze capacitatea de a fi nondirectiv. Terapeutului nu i se permite să aplice judecată asupra emoțiilor clientului sau să ofere direcții și soluții.
Rogers, un psihanalist de mare valoare, consideră că persoanele sunt specialiste în modul lor de viață și în ceea ce suferă. Oamenii prezintă un comportament de autoactualizare și o dorință crescută de a-și realiza abilitățile și capacitățile pentru a deveni ceea ce au intenționat să fie, de la începutul vieții lor. Rogers mai crede că relația terapeutică, centrată pe persoană, duce la percepții și transformări de lungă durată pentru cei care sunt pacienți.

Metoda dezvoltată implică utilizarea unui mediu cald și de susținere, nonjudicativ și posedarea unor calități empatice. Criteriile stabilite sunt folosite pentru a obține autenticitate, stimă pozitivă și înțelegere individuală. Scopul principal al tehnicilor elaborate presupune asistarea pacienților în îmbunătățirea stării mentale, dezvoltarea conștiinței de sine și obținerea unui comportament pozitiv.
Actul terapeutic, plin de compasiune, implică faptul că psihologul ajunge să înțeleagă pacientul, menținând o conștientizare generală și o “simpatie” pentru problemele acestuia. Obiectivul principal presupune crearea unei relații între cei doi, ținând cont de o înțelegere clară a faptelor.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Strategii pentru refacerea încrederii în sine

Citește și Sfatul psihologului. Procesul de schimbare a personalităţii

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *