Web Analytics
scris miercuri, 13.03.2024

Sfatul psihologului. Cauzele amânării

Procrastinarea este obiceiul de a amâna începerea unei sarcini sau terminarea ei și implică o sarcină importantă pe care intenționam să o facem la un moment dat. Cu toate acestea amânăm, deși știm că această întârziere ne poate cauza prejudicii nouă sau altora.
Mulți oameni cred că procrastinarea se datorează lenei sau unei proaste gestionări a timpului, acestea nu sunt de fapt motivele reale pentru care oamenii procrastinează.
Motivul real pentru care oamenii procrastinează se datorează unei slabe reglări interne a dispoziției. Atunci când amânăm, încercăm să gestionăm sentimentele dificile pe care le avem în legătură cu ce avem de făcut.
Când gândurile ne fac să ne simțim stresați, anxioși, frustrați sau nesiguri, iar noi nu știm cum să gestionăm aceste sentimente pe plan intern, lăsăm sarcina deoparte. Evitând sarcina, evităm, de asemenea, emoțiile dificile legate de sarcină și, astfel, amânarea ne oferă o ușurare față de aceste emoții. Această ușurare este de scurtă durată, deoarece vinovăția și rușinea provocate de amânare apar.

Sfatul psihologului. Cauzele amânării

Citește și Sfatul psihologului. Carl Jung, despre vindecarea nevroticului

Este foarte important să încercați să scurtcircuitați gândurile și sentimentele negative care pot face ca o sarcină să vi se pară prea dificilă sau neplăcută. Oamenii tergiversează adesea sarcinile care li se par prea mari și copleșitoare, deoarece acest tip de sarcini sunt stresante și conduc la emoții dificile. Împărțirea unei sarcini într-o serie de pași mai mici, fac sarcina mare să fie mai puțin stresantă și mai ușor de gestionat și va reduce riscul de amânare.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Carl Jung despre vindecarea nevroticului (2)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *