Web Analytics
scris miercuri, 23.10.2024

Sfatul psihologului. Bullying-ul şi sănătatea mintală: un impact devastator

Efectele bullying-ului asupra sănătății mintale pot fi de lungă durată. Copiii care sunt victime ale abuzului fizic sau online prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburări psihice, inclusiv tulburări de stres post-traumatic (PTSD), depresie severă, izolare socială și scăderea stimei de sine.

Sfatul psihologului. Bullying-ul şi sănătatea mintală: un impact devastator

Mai mult, acești copii pot experimenta dificultăți în relaționarea cu colegii, profesori și chiar cu familia, ceea ce contribuie la un declin în performanțele academice și la o retragere din activitățile sociale.
Părinții joacă un rol esențial în identificarea semnelor timpurii ale bullying-ului și în sprijinirea copiilor afectați. De cele mai multe ori, victimele bullying-ului nu vorbesc deschis despre experiențele lor din frică, rușine sau teama de represalii.
Tocmai de aceea, este crucial ca părinții să fie proactivi și atenți la semnele de suferință emoțională.
Iată câteva măsuri cheie pe care părinții le pot lua:
1. Comunicați deschis cu copilul.
Un dialog sincer și constant cu copiii despre experiențele lor școlare poate ajuta la identificarea timpurie a eventualelor probleme. Copiii care simt că pot discuta deschis cu părinții lor sunt mai puțin susceptibili de a suferi în tăcere.
2. Fiți atenți la schimbările comportamentale.
Retragerea socială, pierderea interesului pentru activități care le plăceau anterior, plânsul inexplicabil sau tulburările de somn pot fi semne ale suferinței cauzate de bullying.

3. Colaborați cu școala.
Părinții ar trebui să lucreze în strânsă legătură cu profesorii și personalul școlii pentru a preveni și a aborda cazurile de bullying. Implicarea comunității școlare este esențială pentru a crea un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii.
4. Educați copiii despre empatie și respect.
Un mediu familial care promovează respectul și înțelegerea față de ceilalți contribuie la formarea unor valori sănătoase și la reducerea comportamentelor de bullying.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită.
Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Sensul provocărilor vieţii

Citește și Sfatul psihologului. Ce este defăimarea în public?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...