Web Analytics

Sfatul psihologului. Activitatea fizică şi acuitatea mentală

de | 11.01.2023 13:52 | Actualitate, Home, Opinii

Creierul este alcătuit din rețele neuronale. „Materia albă” reprezintă partea care conectează „materia cenușie” celulară a neuronilor și dendritelor. La persoanele sedentare, materia albă se micșorează odată cu vârsta – poate duce la pierderea memoriei, dificultăți în găsirea cuvintelor și un declin general al cogniției, cunoscut sub numele de demență.
Persoanele active din punct de vedere fizic, în schimb, își păstrează materia albă robustă. Creșterea activității fizice poate chiar să extindă cantitatea pe care o aveți la dispoziție.
Creierul nostru este dinamic, reorganizându-se în mod constant ca răspuns la feedback-ul motor și la intrările senzoriale. Rețelele noastre neuronale se autocalibrează, se autoasamblează și se adaptează la stimulare, experiență și context.

Citește și Sfatul psihologului. Alcoolismul şi familia

Acesta este un exemplu remarcabil de plasticitate, deoarece faptul că un creier adult se poate schimba este o descoperire destul de recentă. Înțelepciunea convențională susținea că un creier adult este incapabil să crească noi celule nervoase și să își schimbe tiparele de comportament și obiceiurile înrădăcinate.
În prezent, se știe că neurogeneza (crearea de noi celule cerebrale) are loc în mai multe regiuni ale creierului. Un rezultat surprinzător al studiilor privind neurogeneza este că exercițiul fizic amplifică efectul. Exercițiile aerobice au ca rezultat un volum mai mare al creierului.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări, la telefonul 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Ce putem învăţa de la psihopaţi?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *