Web Analytics
scris miercuri, 18.01.2023

Sfatul psihologului. 4 beneficii în ieşirea din zona de confort

În afară de îmbunătățirea performanței, există o mulțime de beneficii mai puțin directe ale ieșirii din zona de confort (rutina în care trăim). Omenirea tinde să conceptualizeze tot stresul ca fiind „rău”, dar ideea de „stres pozitiv” contestă acest lucru. Un stres moderat oferă energia necesară pentru a trece printr-un discurs public, pentru a merge la o întâlnire romantică sau a învăța ceva nou.

Sfatul psihologului. 4 beneficii în ieşirea din zona de confort

1. Realizarea de sine

Ierarhia nevoilor lui Maslow funcționează ca o scară, satisfacerea nevoilor noastre „de bază” și „psihologice” fiind similară cu locuirea în zona de confort. A nu depune eforturi pentru creștere ar putea însemna căderea într-o stare de inerție mai târziu în viață.

2. Dezvoltarea unei mentalităţi de creştere

Părăsirea intenționată a zonei de confort merge mână în mână cu dezvoltarea unei mentalități de creștere. În timp ce mentalitatea fixă ne ține prinși în capcana fricii de eșec, mentalitatea de creștere extinde posibilul. Aceasta ne inspiră să învățăm și să ne asumăm riscuri sănătoase, ceea ce duce la rezultate pozitive în toate domeniile vieții.

Citește și Sfatul psihologului. Depresia postnatală

3. Rezilienţa şi antifragilitatea

Nassim Taleb (2012) a introdus conceptul de sisteme „antifragile”, care „prosperă și se dezvoltă atunci când sunt expuse la volatilitate, hazard, dezordine și factori de stres”. Printre exemple se numără evoluția și sistemele imunitare, precum și psihicul uman.

4. O mai mare autoeficacitate

Ieșirea din zona de confort înseamnă o fază de încercare și eroare, în timpul căreia cel puțin un anumit nivel de succes este inevitabil. Experimentarea acestui succes ne construiește autoeficacitatea, încrederea în capacitatea noastră începând să crească.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări se pot face la telefonul 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Gestionarea stresului provocat de un diagnostic medical

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită