Web Analytics
scris miercuri, 13.12.2023

Sfatul Principelui Nicolae pentru elevii de la „Odobescu”: „Acceptaţi orice provocare, pentru că e o lecţie acolo!”

Un eveniment foarte special a avut loc marți, 12 decembrie, la Colegiul Național „Alexandru Odobescu” din Pitești, acolo unde s-a aflat, timp de două ore, Principele Nicolae al României. Nepotul Regelui Mihai (38 de ani) a sosit la liceu, în jurul orei 11, după ce a participat la slujba de hram de la Biserica „Sf. Spiridon” din Prundu, oficiată de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Sfatul Principelui Nicolae pentru elevii de la „Odobescu”: „Acceptaţi orice provocare, pentru că e o lecţie acolo!”

A fost – cum spunea ieri profesorul de istorie Ion Dogioiu – „o vizită istorică din două motive: unul, pentru că principele face parte din familia regală, care a contribuit substanțial și decisiv la dezvoltarea țării noastre și, doi, pentru că ideea de monarhie a fost pervertită în mare măsură, chiar și după 1989, de politică și de tot felul de interese de moment și atunci e normal să vedem un punct de vedere venit dinspre monarhie, probabil cel adevărat, cel corect. Regele Ferdinand a semnat actul de înființare al colegiului nostru – atunci se numea Școala Normală de Băieți – și pregătea învățători. Își începea activitatea în 1919”.

La întâlnirea Alteței Sale cu elevi și cadre didactice, din frumoasa sală de festivități a colegiului, au fost prezenți Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct (care i-a îndemnat pe elevi să profite de ocazia specială de a întâlni un descendent al Casei Regale și să-i adreseze întrebări), Daniel Vorovenci, director al unității de învățământ, gazdă impecabilă și dedicată, precum și preotul Ciprian Vuțan, care a avut ideea acestui eveniment, inspirat fiind de fiul său, Mihai Teodor, elev al colegiului, după o vizită recentă, alături de Principe, în Israel și Iordania.

Citește și Calinic însoțit de prințul Nicolae și soția acestuia, Alina, la Muzeul Golești

Apoi a vorbit oaspetele, nepotul Regelui Mihai, de fapt a răspuns tuturor întrebărilor rostite de elevi și profesori, iar cel puțin mie, martor ocular, mi-au făcut o impresie deosebită seriozitatea, sinceritatea și decența cu care a discutat, într-o limbă română aproape perfectă (în țară a venit la vârsta de 27 de ani), despre viața sa plină de experiențe și despre monarhie. În copilărie „am fost la fel de obraznic ca voi”, „eram înnebunit după sport”, a jucat mult fotbal, apoi, mai târziu, a devenit instructor de sporturi extreme în Kenya, inclusiv ghid de rafting. În 2007, după o discuție cu unchiul său, a început să înțeleagă mai bine ce ar însemna să devină un om public, responsabil, să reprezinte familia, societatea, poate și țara. Principele Nicolae le-a dat și un sfat elevilor: „Acceptați orice provocare, pentru că e o lecție acolo! Acceptați orice experiență, pentru că e o lecție acolo!”
În final, nepotul regelui Mihai a premiat cinci elevi ai colegiului, performeri în acest an la Olimpiade Naționale: Emanuel Măzăre, Premiul I, Matematică; Sabina Marin și Alexandru Nicolae Stancu, Premiul I, Limba Rusă Modernă; Mălina Carla Pavel, argint, Matematică; Bianca Maria Tița, aur, atletism ștafetă, la Festivalul olimpic al Tinereții.

Citește și Prinţul Nicolae a participat la concertul regal caritabil de la parohia Frătici-Vârseşti

Citește și Prințul Nicolae al României și-a botezat fetița la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *