Web Analytics
scris miercuri, 29.11.2023

Sfântul Andrei. Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă

Tradiția de a pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei are rădăcini în mitologia populară românească și în credințele legate de iubire și căsătorie. Se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, fetele nemăritate au ocazia să afle cine le va fi soț, prinzându-l în vis pe bărbatul destinat. Busuiocul este ales pentru că este considerat o plantă cu puteri magice și ocrotitoare, având legături cu dragostea și fertilitatea.

Sfântul Andrei. Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă

Citește și: Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice riscă sancțiuni – avertismentul ministrului Energiei

În anul 2023, Sfântul Andrei va fi sărbătorit în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Tradiția spune că fetele nemăritate trebuie să pună busuioc sub pernă în această noapte pentru a avea șansa de a-și visa ursitul. Este important de menționat că obiceiul se desfășoară într-un cadru specific, întrucât se crede că doar în această perioadă de trecere dintre luni și într-un mediu liniștit și întunecat, astfel încât visele să fie mai vii și mai semnificative.

Citește și: Toate oficiile poștale, închise de Sfântul Andrei și de Ziua Națională

Pregătirea busuiocului pentru a fi pus sub pernă este o parte esențială a obiceiului. Fetele nemăritate culeg busuioc proaspăt în dimineața de 30 noiembrie și îl pregătesc cu atenție. Uneori, busuiocul este pus într-o batistă sau într-o pungă mică, iar altele preferă să-l așeze direct sub pernă. Esențială este atât prospețimea busuiocului, cât și intenția sinceră cu care este pregătit.

Citește și: Patronii staţiei GPL de la Crevedia, plasaţi în arest la domiciliu

Punerea busuiocului sub pernă de Sfântul Andrei este însoțită de numeroase credințe și superstiții. Se spune că, dacă o fată doarme cu busuiocul sub pernă în noaptea Sfântului Andrei, acesta îi va dezvălui în vis ursitul. Însă, este important să se respecte cu sfințenie regulile și să nu se dezvăluie visul nimănui, altfel acesta și-ar pierde puterea.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...