Biserica îl prăznuiește anual, pe data de 30 noimebrie, pe Sfântul Apostol Andrei. Este unul dintre cei mai importanți sfinți și o zi specială pentru cei și cele care-i poartă numele. Încă din bătrâni în credința populară s-au înrădăcinat nenumărate obiceiuri și tradiții care au legătură cu această zi și pe care mulți credincioși le respectă.
Citește și: Sfântul Andrei. Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă
În timpul acestei sărbători românii nu au voie să se piaptene sau să coase. De asemenea, nu se dau bani împrumut sau alte bunuri. De sfântul Andrei nu se piaptănă şi nu se coase şi de asemenea se ia o creangă verde de măr şi se pune în apă, iar dacă înfloreşte până la sfântul Vasile e semn că anul viitor va fi roditor. În această zi se fierbe şi se împarte grâu, ca să fie recolta bună, şi de asemenea se serbează prin post negru pentru îndeplinirea unei dorinţe.
Citește și: Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice riscă sancțiuni – avertismentul ministrului Energiei
În unele sate, copiii taie mlădiţe din pomii roditori (meri, peri, cireşi, vişini, pruni etc.) şi le pun în apă, la căldură, pentru a înmuguri până la Sf. Vasile, când fac din ele sorcove, pentru a-şi sorcovi părinţii şi neamurile.
O superstiție îndrăgită este aceea că spiritele rele nu vor pătrunde în casă dacă gospodinele întorc cănile cu gura în jos. Usturoiul agățat la intrare și busuoicul adăugat în hrana animalelor sunt alte practici pentru alungarea spiritelor malefice.
0 Comentarii