Web Analytics

Sfânta Filofteia, sărbătorită pe 7 decembrie. Tradiții și blestemul moaștelor de la Curtea de Argeș

de | 7.12.2020 08:52 | Cultură, Actualitate

Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe 7 decembrie pe Sfânta Muceniță Filofteia.

Ea s-a născut și a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Moaștele sale se Aceasta a fost crescută de mama sa în spiritul credinței, astfel încât a arătat milă faţă de oamenii sărmani și după moartea femeii care i-a dat naștere. Faptul că împărțea din mâncare săracilor a atras nemulțumirea și furia tatălui său care a lovit-o cu barda. Din cauza rănilor, a murit la vârsta de numai 12 ani.

CITEȘTE ȘI…6 Decembrie -CALENDAR CREȘTIN ORTODOX – Sfântul Nicolae, cel mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe

Prăznuirea Sfintei Filofteia este marcată în calenadrul ortodox cu cruce neagră și dezlegare la pește. Ca în orice altă zi de sărbătoare, astăzi nu se spală, nu se desfășoară munci în gospodărie. Toți credincioși postesc și se roagă Sfânta Filofteia pentru ajutor.
Încă din bătrâni se crede că respectarea sărbătorii Sfintei Filofteia, ca zi nelucrătoare, ferește viile de mană și furia naturii.
CITEȘTE ȘI…Sărbători creștine pe timp de pandemie – FĂRĂ PELERINAJ LA SFÂNTULIȚA PE 7 DECEMBRIE
Sfânta Filofteia este considerată, potrivit www.crestinortodox.ro, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. În tradiție, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită și „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.Racla în care se odihnesc moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roșie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat piciorușele de sprijin, confecționate din aluminiu.
Istoria consemnează că, speriat că moaștele sfintei vor fi împrăștiate,
Mitropolitul Cosma a rostit: Poruncim cuvioșiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. și așa pecetluite să le/ așezi în sicriu. Și să știe fieșcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta și chip să urmezi/! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii