Sevastian Tudor a lansat cartea „Județele Argeș și Mușcel, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial”

de | 23.09.2021 16:14 | Cultură, Actualitate

Sevastian Tudor, fost manager al Teatrului „Alexandru Davila” și autor al mai multor cărți de referință, a lansat cartea „Județele Argeș și Mușcel, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945)”. Lansarea a avut loc joi, 23 septembrie, la Muzeul Județean Argeș, în prezența unor oameni din generații diferite, oameni publici și prieteni ai autorului.

Sevastian Tudor

Printre cei prezenți s-au numărat primarul Piteștiului, Cristian Gentea; Lucrețiu Tudor, city managerul Piteștiului și fiul autorului; Adrian Bughiu-vicepreședintele CJ Argeș; Aurel Radu de la Arhivele Statului; deputatul Nicolae Pavelescu și fostul deputat Ion Burnei; fostul prefect Emilian Dragnea, conf. univ. dr. Sorin Mazilescu de la Universitatea Pitești; fostul președinte al CJ Argeș- Florin Tecău. Invitații l-au felicitat pe Sevastian Tudor, i-au urat multă putere de muncă și au întărit faptul că este foarte important ca tinerii să cunoască istoria țării.

Apărută la Editura Ordessos, cartea aduce în fața cititorilor pagini din istoria județelor Argeș și Mușcel, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Cartea este o continuare a unui volum lansat în urmă cu doi ani, tot la Muzeul Județean, intitulată „Județele Argeș și Mușcel în Primul Război Mondial (1916-1918)”. Volumul lansat acum se bazează pe arhivele studiate de autor și conține informații diverse, precum furturi și orori săvârșite de către sovietici, personalități argeșene și mușcelene din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, bombardamentele trupelor aliate asupra teritoriilor Argeș și Mușcel etc.

Publicistul Sevastian Tudor, absolvent al unei facultăți de Istorie, muzeograf timp de 15 ani la Muzeul Golești, fost șef al Direcției de Cultură Argeș și fost director la Teatrul „Al. Davila”, a ținut să mulțumească familiei pentru înțelegere și susținere.

„Am scris această carte din dorința de a face public, celor care o vor citi, ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă destul de neagră în istoria noastră, într-o perioadă deosebit de grea, prin care a trecut poporul român, prin care a trecut și această populație din Argeș și Mușcel, pentru că, în primul rând, populației argeșene și mușcelene mă adresez. S-a scris foarte mult despre Al Doilea Război Mondial, dar s-a scris după cum bate vântul, după politică, după ce vor unii, ce nu vor unii, eu am încercat să fiu imparțial. Bineînțeles că poate să mă și împuște cineva pentru ceea ce am scris, dar eu am citat documentele. Au mai vrut să ne aresteze pe mine și pe dl Stancu, fostul director al Muzeului, când eram director la Cultură și am scos o medalie în memoria lui Ion Antonescu. Ne-au chemat la Minister, într-o dimineață, ne-am dus cu medaliile, cu listele cărora le-am dat medaliile. Era adjunctul ministrului. Ne-a spus plecați de acasă, că am ordin să vă arestez. Și am plecat, și am scăpat. Deci, cam așa se scrie istoria. Medalia nu am mai dat-o la nimeni, decât celor cărora apucasem să le dau”, și-a amintit Sevastian Tudor, care a vorbit și despre episoade sângeroase din istoria țării, de exemplu, masacrul din 1 aprilie 1941. „Noi trecem foarte ușor peste evenimentele noastre istorice, mai ales cele care ne-au marcat istoria. S-au împlinit, la 1 aprilie, 80 de ani de la masacrul din Bucovina, când peste 3000 de români au fost masacrați de armata rusă, la 3 km de granița cu România, granița trasată de către Hitler și Stalin”. 

Primarul Cristian Gentea a menționat că abia așteaptă să citească această carte și că prietenul său Sevastian Tudor, „atunci când vorbim de istorie și fotbal, este o adevărată enciclopedie”.

Citește și Ordessos Fest a adus lupte de gladiatori şi conflicte daco-romane la Mioveni

Vicepreședintele CJ Argeș- Adrian Bughiu a mai fost la lansări de carte ale lui Sevastian Tudor și este convins că vor mai fi și altele în viitor

Gabriela Tomescu de la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș s-a ocupat de culegerea și corectarea textului. „Acest volum, la care am muncit cu drag, mi-a deschis un univers nou. Am aflat amănunte interesante, am aflat- în baza arhivelor studiate de dl profesor la Primăria Pitești, la Prefectură, la Arhivele Militare- amănunte care au răscolit trecutul nostru, calamitățile naturale, bombardamentele care au avut loc în Al Doilea Război Mondial, inundațiile dezastruoase din iulie 1941, urmate de o decizie curajoasă a șefului Statului de atunci, deși era România în plin război. A declarat ridicarea din temelii a unei noi așezări, Antonești, așezat pe actualul sat Poenari din comuna Corbeni, Argeș. A construit din temelii un nou sat, dotat cu absolut toate utilitățile moderne, asfalt, stadion, cinematograf, grădinițe, școală, canalizare, deși era vreme de război și resursele erau limitate”.

Lucrețiu Tudor, administratorul public al Piteștiului, se bucură că tatăl său scrie și studiază arhive și a spus că pasiunea pentru istorie a tatălui său i-a fost transmisă și lui. „Și pe mine mă captivează. Știu istoria acestor locuri. În general, un popor care nu-și cunoaște trecutul nu are cum să aibă viitor”.

Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a subliniat faptul că se cuvine ca acest volum să fie lansat și la Curtea de Argeș, Câmpulung și în alte orașe ale Argeșului și Mușcelului și că ar fi necesar un manual de istorie a Argeșului și Mușcelului. „În istoriografia românească s-a scris foarte mult despre participarea armatei române la Primul sau la Al Doilea Război Mondial, dar s-a scris mai puțin despre viața cotidiană și în special teritoriul care rămâne. În Primul Război Mondial vedem că avem o ocupație germană-austro-ungară. Vedem, în Al Doilea Război Mondial, că avem o misiune militară germană, apoi o perioadă de liniște și apoi intrarea trupelor sovietice. Este meritul dlui Tudor că a reușit să surprindă și să redea exact sentimentele prin care au trecut strămoșii noștri în acei ani tulburi”, a remarcat Cornel Popescu.

De asemenea, a dezvăluit că Sevastian Tudor a scris o monografie a clubului FC Argeș. „Cred că trebuie să știți că dl Tudor are gata un alt volum, are și sprijinul Muzeului Județean, al Editurii Ordessos, mai are nevoie de un sprijin din partea Primăriei Pitești, pentru că este vorba de noua monografie a clubului FC Argeș. Este gata, trebuie doar tipărită”.  

Citește și Sevastian Tudor, o nouă carte despre sportul argeşean

Citește și Sevastian Tudor şi-a lansat volumul – document „Din istoria sportului argeşean de la începuturi şi până astăzi”

Conf. univ. dr. Sorin Mazilescu este unul dintre recenzorii acestui volum. „Vreau să vă spun că am citit-o foarte ușor. Mi-a plăcut. A fost ceva cursiv. Foarte multe date istorice, foarte multe lucruri interesante despre Pitești, chiar le-am citit foarte atent și, fiind pe o specializare de etnografie și folclor, domnia sa a căutat și a venit și cu lucruri puțin mai interesante și din domeniul acesta și am văzut că, la nivel de țară, o fată din Muscel a câștigat concursul de Miss România. Foarte interesant să se consemneze în documentele istorice lucrul acesta”, a spus Sorin Mazilescu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii