Web Analytics

Sesiune de informare despre sănătatea publică în Uniunea Europeană

de | 7.02.2019 13:55 | Actualitate

Sănătatea cetățenilor este o prioritate fundamentală a Uniunii Europene. Politica Uniunii Europene în domeniul sănătății completează politicile naționale, pentru a se asigura că toate persoanele care locuiesc în Uniune au acces la asistență medicală de calitate.

În acest sens, în luna ianuarie, Centrul Europe Direct Argeș, din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a organizat pentru elevii de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” din Pitești o sesiune de informare, ce a avut ca temă acțiunile întreprinse de Uniunea Europeană în domeniul sănătății, în direcția abordării unui stil de viață corect și eficient.
La activitate, alături de reprezentații Europe Direct Argeș, a participat și Adelina Proistosu, voluntar în cadrul Centrului de Informare Europeană, care a prezentat aspecte importante referitoare la dreptul de a beneficia de asistență medicală în toate statele membre ale UE, cu ajutorul cardului european de asigurări sociale de sănătate, referitoare, de asemenea, la promovarea unui stil de viață sănătos prin consumul de alimente de calitate, măsuri cu privire la normele de etichetare a alimentelor, precum și alte acțiuni pe care Uniunea Europeană le ia pentru a îmbunătăți calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor, pentru a putea fi consumate de către cetățenii europeni.
Datorită normelor Uniunii Europene privind etichetarea alimentelor, cetățenii au acces la informații precise și complete despre conținutul alimentelor, ceea ce îi ajută să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la produsele pe care le consumă. Tinerii au aflat ce elemente ar trebui să includă etichetele, mai exact informații clare despre alergeni și valoarea nutrițională a produselor alimentare – calorii, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidrați, proteine, conținutul de zahăr și sare, dar și detalii despre producător, vânzător, importator, condițiile de depozitare și modul de preparare a anumitor alimente.
Astfel, într-un mod interactiv, tinerii au descoperit piramida alimentară care ilustrează tipurile de alimente ce ar trebui consumate zilnic pentru a ne menține starea de sănătate și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii. Aceștia au conștientizat care sunt alimentele sănătoase și cum trebuie evitate cele dăunătoare pentru a avea o viață mult mai sănătoasă.
Uniunea Europeană contribuie în mod semnificativ la garantarea securității alimentare la nivel global. Aceasta este obligată să se asigure că sănătatea umană este protejată în cadrul tuturor domeniilor sale de politică și să coopereze cu statele membre, pentru a îmbunătăți sănătatea publică, pentru a preveni bolile și pentru a elimina sursele de pericol la adresa sănătății fizice și mintale.
Georgeta Elena Ştefan Nicolescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii