Web Analytics

Sergiu Rizescu: ”Am fost arestat în 1952, la câteva luni după tatăl meu”

de | 10.01.2022 21:00 | Actualitate

Mărturii cutremurătoare: ”Eram în celulă la teribila închisoare Piteşti, la câteva sute de metri de liceul pe care îl absolvisem şi la un kilometru de bunica mea care mă mângâiase pe cap. Tata nu a ştiut iniţial că am fost arestat. Au fost multe zile teribile, inclusiv zile în care ne era foarte foame şi am fi dat orice pentru o bucăţică de mămăligă…

Citește și Mioveni: O nouă acțiune a echipei de intervenție apă-canal

Erau zile în care printre zăbrelele de la celulă venea miros de sarmale şi cozonaci… îmi imaginam că mănânc… Cea mai frumoasă zi din detenţie şi una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea a fost pe 14 iunie 1954, când am fost scos din celulă şi dus în faţă cu o echipă de doi ofiţeri şi au vrut să mă facă informator. A fost cea mai fericită zi pentru că am refuzat să fiu informator al Securităţii şi deşi eram în celulă, mă simţeam liber”.

Sergiu Rizescu s-a născut la 23 iulie 1932 în Costești, Argeș și a fost arestat când era încă student. Arestat în decembrie 1952, a fost acuzat de ”uneltire” și condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a făcut parte dintr-o organizație anticomunistă. Tatăl său fusese arestat câteva luni mai devreme, în Săptămâna Patimilor. A trecut prin închisorile de la Pitești, Jilava, Dej, Cavnic.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole