Web Analytics

Senatorul Dănuţ Bica s-a adresat ministrului Mediului în privinţa situaţiei depozitului pentru deşeuri din Câmpulung

de | 13.01.2022 13:51 | Actualitate, Politica si Administratie

Senatorul PNL de Argeș Dănuț Bica s-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor în privința situației depozitului pentru deșeuri periculoase și nepericuloase din municipiul Câmpulung, județul Argeș.
Parlamentarul argeșean a spus că ”în data de 2 octombrie 2013, la depozitul pentru deșeuri periculoase și nepericuloase al S.C. Global Eco Center S.R.L. Iași, amplasat în incinta punctului de lucru de pe platforma fostei uzine ARO din municipiul Câmpulung, județul Argeș, în care erau stocate cantități de ordinul miilor de tone de substanțe cu risc ridicat pentru populație, între care și cianuri, a izbucnit un puternic incendiu, în timpul căruia au ars peste 10 tone de uleiuri minerale.

Cu ocazia acțiunilor de inspecție și control efectuate în urma acestui nefericit eveniment de către organismele statului cu atribuții în domeniu, s-a constatat că substanțele respective nu au fost depozitate corespunzător și s-a dispus realizarea unor măsuri de remediere a situației existente, între care închiderea depozitului și eliminarea și neutralizarea integrală a deșeurilor periculoase și nepericuloase, conform unui calendar prestabilit. Cu toate acestea, deși au trecut mai bine de opt ani de la incendiu, atât cetățenii din Câmpulung, cât și presa locală reclamă faptul că deșeurile nu au fost nici până în prezent eliminate în totalitate, cantități importante de materiale reziduale, unele extrem de periculoase, fiind încă neevacuate, iar depozitul respectiv continuă să reprezinte o bombă ecologică în zonă și să pună în pericol sănătatea populației.

Citește și Retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice ale Hidroelectrica SA, în atenţia senatorului Dănuţ Bica

Prin urmare, având în vedere necesitatea rezolvării de urgență a acestei probleme de o gravitate deosebită, pe parcursul ultimilor patru ani am formulat și transmis miniștrilor de resort mai multe întrebări referitoare la acest subiect, solicitând informații cu privire la stadiul desfășurării demersurilor inițiate pentru închiderea depozitului și eliminarea și neutralizarea integrală a deșeurilor și urgentarea finalizării acestora. Din păcate, măsurile dispuse și angajamentele asumate care sunt prezentate în răspunsurile primite la întrebările respective nu au fost implementate până în prezent decât parțial de către entitățile responsabile.

În acest context, vă rog să-mi comunicați care este stadiul implementării acțiunilor stabilite pentru eliminarea deșeurilor gestionate de către S.C. Global Eco Center S.R.L. Iași pe platforma fostei uzine ARO și din ce motive a fost întârziată realizarea acestora. De asemenea, având în vedere că situația existentă nu poate fi tolerată la nesfârșit, vă solicit să dispuneți toate măsurile legale ce se impun pentru finalizarea de urgență a evacuării și neutralizării integrale a reziduurilor periculoase și nepericuloase aflate în depozitul din municipiul Câmpulung”.

Citește și Investiţiile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în Argeş, în atenţia senatorului Dănuţ Bica

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii