Web Analytics

Senatorul Dănuţ Bica, interpelare pe funcţionarea Sistemului Naţional Antigrindină

de | 4.08.2022 12:40 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Senatorul PNL de Argeș Dănuț Bica s-a adresat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în privința funcționării Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor în anii 2021 și 2022.

„Începând cu anul 2000, în România s-a trecut la implementarea progresivă, prin hotărâri anuale ale Guvernului, a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Sistemul antigrindină este unul foarte modern, eficacitatea sa testată fiind extrem de ridicată.
Potrivit informațiilor disponibile pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, încă din anul 2017 erau operaționale 34 puncte de lansare, care acopereau o suprafață importantă a teritoriului României. Cu toate acestea, evenimentele meteorologice extreme înregistrate în ultimii ani în țara noastră (grindină de mari dimensiuni, inundații și secetă severă) par să nu fi fost preîntâmpinate de sistem, deși avertizările Administrației Naționale de Meteorologie au fost foarte clare.

Citește și Dănuţ Bica, senator PNL de Argeş: „Mamele din categoriile defavorizate vor primi un ajutor de 2.000 lei în primele trei luni de la naşterea copilului”

În acest context, având în vedere importanța deosebită pe care o prezintă utilizarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor atât pentru agricultura României, cât și pentru gospodăriile oamenilor, vă rog să-mi comunicați următoarele informații referitoare la acest obiectiv: Care este în prezent numărul total al punctelor operaționale de lansare a rachetelor antigrindină la nivel național și ce suprafață acoperă acestea? Dar la nivelul județului Argeș?; Cum a fost utilizat Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor raportat la avertizările primite din partea Administrației Naționale de Meteorologie (numărul de lansări, locul și data efectuării acestora) în perioada fenomenelor meteorologice extreme înregistrate în anii 2021 și 2022?

Din ce motive rachetele antigrindină nu au făcut față fenomenelor respective şi ce măsuri au fost sau vor fi adoptate pentru ca astfel de dezastre să nu se mai repete?; Care este bugetul total acordat intervențiilor prin Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor în anul 2022 și în ce măsură acesta acoperă necesitățile reale pentru preîntâmpinarea fenomenelor meteorologice extreme?”, a întrebat Dănuț Bica, senator liberal de Argeș.

Citește și Senatorul Dănuţ Bica s-a adresat ministrului Mediului în privinţa situaţiei depozitului pentru deşeuri din Câmpulung


Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *