Web Analytics

Senator PNL de Argeş, Dănuţ Bica: „Numai cu un sistem de educaţie performant România va putea intra în rândul statelor dezvoltate ale lumii”

de | 13.05.2021 13:06 | Actualitate, Politica si Administratie

Dănuț Bica, senator PNL de Argeș, a vorbit în ședința Senatului României despre sistemul de educație din țara noastră. Parlamentarul argeșean a spus că ”au trecut deja treisprezece ani de la consensul politic major realizat între toate partidele politice din România prin semnarea documentului denumit generic ”Pactul național pentru educație”, moment istoric, care ar fi trebuit să conducă la schimbări importante în sistemul de învățământ românesc.

O finanțare adecvată a școlilor și universităților, realizarea de investiții reale în unitățile de învățământ, salarizarea competitivă a cadrelor didactice și reformarea curriculei școlare erau numai câteva dintre măsurile pe care guvernele ar fi trebuit să le pună în practică de atunci și până astăzi. Din păcate, declarațiile politice frumoase nu țin locul reformelor reale și nici nu produc efectele pozitive așteptate de oameni. Acesta este motivul pentru care, în anul 2019, rezultatele testelor PISA au demonstrat că sistemul nostru de învățământ, în loc să devină mai performant, a făcut și mai mulți pași înapoi. În fapt, după atâtea guvernări social-democrate, care au desconsiderat rolul și importanța învățământului în dezvoltarea societății românești, am ajuns să constatăm că România are cea mai slabă infrastructură școlară din Uniunea Europeană, o curriculă neatractivă și neactualizată de decenii, precum și cadre didactice salarizate modest.

În anul 2020, deși a existat presiunea unei crize sanitare și economice grave, s-au înregistrat mai multe realizări sectoriale în sistemul nostru de învățământ. Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a fost, fără îndoială, primul guvern din ultimele trei decenii care a înțeles că fără un sistem educațional performant nu vom putea spera să ne dezvoltăm pe termen lung. Astfel, anul trecut s-au finanțat 400 de locuri pentru masteratele didactice, în vederea creșterii calitative a resursei umane din educație, au fost alocate fonduri pentru modernizarea a 376 de unități de învățământ, în special prin reabilitarea grupurilor sanitare, s-au achiziționat containere sanitare care să înlocuiască toaletele rudimentare și periculoase din unele școli și a fost finalizată construcția a 23 de grădinițe.

Tot anul trecut, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a impus desfășurarea cursurilor în mediul online, nu mai puțin de 2.800 de unități școlare au fost conectate la rețelele de comunicații, pentru a da posibilitatea tuturor elevilor să învețe. Deși bugetul țării a trecut prin momente dificile, s-au alocat 150.000.000 de lei pentru achiziția a 250.000 de dispozitive electronice, precum și 100.000.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente IT.

Citește și Dănuţ Bica, senator PNL de Argeş: „Creşterea economică nu vine de la sine. Măsurile adoptate de guvernarea liberală au fost printre cele mai bune din UE”

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii