Web Analytics
scris joi, 22.12.2022

Senator de Argeş, iniţiator al legii care scuteşte bugetarii de la plata banilor încasaţi ilegal

Curtea de Conturi începe să aibă rol decorativ în privința controalelor efectuate la autoritățile publice, inclusiv la primării. Cel puțin pe partea verificării acordării sporurilor, primelor și altor surplusuri la salarii care duc la depășirea nivelului admis de lege. Iar asta fiindcă în această lună a fost publicată o lege care prevede, citez, „exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor (…) sume considerate a fi încasate nelegal și pe care personalul trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituții cu atribuții de control a unor prejudicii”.

Senator de Argeş, iniţiator al legii care scuteşte bugetarii de la plata banilor încasaţi ilegal

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 78 din 2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială a fost inițiat în iunie 2020 de către doi senatori și un deputat. Un independent și doi de la PSD, printre aceștia din urmă aflându-se fostul senator de Argeș Gheorghe Marin, acum un om fericit care și-a recăpătat în instanță pensia specială. Legea inițială apăruse după ce Curtea de Conturi a descoperit imense sume acordate ilegal bugetarilor și reprezentând majorări salariale.

Doar că legea avea „lacune”, adică nu acoperea în totalitate sfera beneficiarilor, așa că a apărut un nou proiect cam cu același obiect. Și de-abia acum a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a trecut și de o contestație la Curtea Constituțională. Legea a fost aprobată de Parlament în 3 (trei) minute. Grabă mare, mai ales că legea Curții de Conturi prevede faptul că, citez, „nerecuperarea prejudiciilor (…) constituie infracțiune”. Gata, nu mai e nicio problemă, Curtea de Conturi poate să facă doar vizite de curtoazie pe la primării și consilii județene.
(ELECTRO-CUTARE)

Citește și Bugetarii care lucrează la proiectele PNRR ar urma să primească 50% în plus la salariu

Citește și Gheorghe Marin, primul parlamentar care recunoaște vinovăția pentru prăbușirea Arpechim: „Suntem foarte mulți vinovați de această situație”

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Nineaca, paru-ti destept incepe sa-ti paraseasca … !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *