Web Analytics

Semnificația zilei: 8 APRILIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

de | 8.04.2021 08:20 | Cultură, Actualitate

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra.

Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul internațional al romilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul romilor și limba comună – limba romani. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să capete o tot mai mare recunoaștere atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul comunităților de romi.

 

 

CITEȘTE ȘI: Adrian Dumbravă pleacă manager la spitalul din Caransebeş

 

 

Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an, în această dată, sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Romilor.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Bugetul Câmpulungului va fi prezentat public

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Țigani,nu romi…. cuvântul rom este tendențios folosit spre a se face o confuzie dorită cu numele țării noastre! Este meritul tovarășului țigan Iliescu, originar dintr-o mahala a Olteniței!