Web Analytics

Semnificația zilei: 10 mai – Ziua Regalității Române

de | 10.05.2021 08:16 | Actualitate, Politica si Administratie

Ziua de 10 mai 1866 a reprezentat momentul sosirii la București a prințului Carol, ales domnitor al României, și, în al doilea rând, după 15 ani, pe 10 mai 1881 a fost proclamat Regatul României, Carol I devenind primul rege al României.

Începând cu domnia lui Carol I și continuând cu domniile lui Ferdinand I,  Mihai I, Carol al II-lea, și din nou, Mihai I, ziua de 10 mai a fost sărbătorită de români ca Zi Națională.

În urma abdicării domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe 11 februarie 1866, s-a repus în discuție rațiunile aducerii în România a unui prinț străin care aveau drept obiectiv menținerea stabilității interne, a coeziunii și unității naționale, consolidarea autonomiei și pregătirea terenului pentru dobândirea mai rapidă a independenței, pentru modernizarea statului.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Fară să înştiinţeze Consiliul Judeţean, „Săgeata” sicilienilor de la AMP Cantieri se apucase de săpături la fundaţia Galeriei de Artă

 

 

 

 

Cu acordul Locotenenței Domnești, Ion Ghica, președinte și ministru de externe, în cadrul guvernului provizoriu, l-a propus în calitate de domn al României pe contele Filip de Flandra, fratele regelui Leopold al II-lea al Belgiei.

În urma refuzului acestuia, pe 31 martie 1866, Ion C. Brătianu s-a deplasat la Dusseldorf, unde i-a făcut aceeași propunere ofițerului Carol de Hohenzollern. Propunerea a fost acceptată și, după plebiscitul național din 2 – 8 aprilie 1866, soldat cu un rezultat pozitiv — 635.969 “pentru” și doar 244 ”contra”—, prințul Carol a devenit domnitor al României.

 

 

CITEȘTE ȘI: Saga reabilitării Pieţei Primăriei continuă. După inaugurare, încă o reparare

 

 

 

Pe 10 mai 1866, însoțit de Ion C. Brătianu, principele Carol I a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii