Web Analytics
scris joi, 08.02.2024

Semnal editorial. „Opţiuni de cronicar”, de Nicolae Oprea

Universitarul piteștean Nicolae Oprea este unul dintre cei mai cunoscuți și activi critici literari din România. În fiecare lună, ține cronica literară la cele mai importante reviste literare din țară, începând cu „România literară”. Critica sa e una practicată cu metodă, riguroasă și elaborată, cum spunea Tudor Cristea.
Volumul ultim, „Opțiuni de cronicar” (apărut la Editura „Bibliotheca” din Târgoviște, încă nelansat), este o veritabilă profesiune de credință. Afirmă Nicolae Oprea: „dominat de plăcerea lecturii și obligația consimțită prin vocație, cronicarul literar discerne nemijlocit dinamica literaturii contemporane, separând valoarea de non-valoare (…) Spiritul critic și intransigența de ordin moral alcătuiesc promontoriul de unde purcede spre distingerea nuanțelor, gradarea trăsăturilor revelatorii ale operei și, în genere, ierarhizarea veridică a valorilor actuale”.

Semnal editorial. „Opţiuni de cronicar”, de Nicolae Oprea

„Opțiuni de cronicar” reunește, selectiv, în cele 388 de pagini ale sale, cronicile literare publicate în revistele „Argeș” din Pitești și „Litere” din Târgoviște, criticul literar lăsând deoparte, pentru alte volume, fragmentele critice publicate în „România literară”, „Discobolul”, „Hyperion” și „Luceafărul de dimineață”.
Cartea e structurată pe mai multe capitole – „Printre congeneri”, consacrat optzeciștilor, cu subcapitolele „Poezie și proză”, „Critică și istorie literară”, „Tradiția Școlii de la Târgoviște”, capitolul final, „Rememorări”, prezentând scriitori exponențiali din diverse perioade. Criticul literar prezintă și scriitori piteșteni, integrându-i în marea literatură, precum Mircea Bârsilă, Miron Cordun ori Daniel Turcea.
Demersul critic este și unul ambițios, dar firesc pentru un critic de talia lui Nicolae Oprea. Toate aceste cronici fac parte dintr-un proiect amplu, de vastă sinteză. O și recunoaște: „Dincolo de ipocrizie, orice critic literar convins de amploarea și funcționalitatea demersului său aspiră, tacit sau mărturisit, să conceapă a Istorie/Panoramă/Sinteză asupra literaturii române.” Nu ne rămâne decât să așteptăm, din partea lui Nicolae Oprea, o istorie amplă și cu adevărat critică asupra literaturii române moderne și contemporane.

Citește și Mecena Alexandru Bogdan-Piteşti a mâncat banii Berlinului

Citește și Povestea lui Cidu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *