Web Analytics
scris joi, 18.12.2014

„Selectează deşeurile! Implică-te şi TU!”

# Servsal, 2014: acţiuni, evenimente, date, cifre.

„Selectează deşeurile! Implică-te şi TU!”

# MARTIE
Lecţia de ecologie în şcoli şi grădiniţe, în comunele Mioarele, Stoeneşti, Dragoslavele, Câmpulung şi Piteşti
# APRILIE
Săptămâna „Şcolii Altfel“ în unităţi şcolare din Piteşti, Câmpulung, Dragoslavele
Tabăra Media – întâlnire în cadru non-formal între conducerea Servsal, Ecorom şi presa locală din judeţul Argeş
# IUNIE
„Mioveni, Oraşul Verde“, acţiune derulată în parteneriat cu Primăria Mioveni. Pe tot parcursul anului, în cadrul parteneriatului au fost întreprinse o serie de acţiuni sub sigla „Mioveni, Oraşul Verde“: „Eco-voluntari în acţiune“ – informare şi conştientizare publică, monitorizarea platformelor de colectare a deşeurilor solide, acţiuni de educaţie ecologică prilejuite de Săptămâna „Şcolii Altfel“, 1 Iunie – Ziua Copilului şi Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, „Parada Bicicletelor – Pedalăm împreună pentru un mediu curat“, „Crosul Verde – Alerg pentru un mediu curat“, „Parada Prichindeilor“, „Ziua mobilităţii europene“.
Proiectul „Oraşul Verde“ şi acţiunile sale componente s-au desfăşurat în anul 2013 în Piteşti, în 2014 la Mioveni, iar în anul 2015 vor fi incluse în program oraşele Topoloveni şi Ştefăneşti.
# IULIE
Sesiune de comunicări – „Prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului în zonele de picnic”, în parteneriat cu Jandarmeria Argeş
Sesiune de comunicări – „Creşterea capacităţii instituţionale a A.D.I. – deşeuri în contextul noilor modificări legislative”, Bucureşti
# IULIE-SEPTEMBRIE: Monitorizarea zonelor de picnic
După 3 ani de la lansarea acestui proiect de monitorizare, ADI Servsal Argeş, împreună cu partenerii săi (Consiliul Judeţean Argeş, ONG-urile de mediu, Eco-voluntari, Jandarmeria montană, Salvamont Argeş, UAT-uri, Ocoalele Silvice, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu), a lucrat la elaborarea unei strategii privind gestionarea eficientă a zonelor de picnic. Scopul principal este  dezvoltarea unei infrastructuri în acest domeniu, în raport cu datele culese din teren, prin atragerea unor surse de finanţare. Considerăm că autorităţile locale pot dezvolta servicii în zonele de picnic în baza unor parteneriate cu societăţi private în vederea asigurării unor condiţii optime şi sustenabile.
# SEPTEMBRIE
Ecologizare Transfăgărăşan – Eco-voluntari în acţiune
Săptămâna Mobilităţii Europene – Piteşti, Mioveni
# OCTOMBRIE: Tabăra Eco-Workshop Eco-Voluntari
În perioada 10 – 12 octombrie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş a organizat Tabăra Eco 2014, un workshop şi concurs de proiecte  pe tema colectării selective a deşeurilor, mai ales la sursă. La eveniment au participat 57 de eco-voluntari din cadrul mai multor ONG-uri: GEEA, Ingmed, Carpatia, Zimbrul Carpatin.
Tabăra Eco a constituit un premiu pentru cei mai merituoşi şi mai buni dintre voluntarii de mediu care s-au remarcat, de-a lungul anului, în acţiunile organizate de Servsal şi ONG-urile de mediu din care fac parte. Selecţia lor a fost făcută în urma unui concurs de proiecte, la tabără participând echipele care au propus cele mai bune 10 proiecte, care au fost detaliate şi discutate apoi pe larg. Toate au fost foarte bune dar, în final, au putut fi premiate doar trei dintre ele, care au ieşit în evidenţă prin conţinutul informaţiei, metodele de argumentare, originalitate şi posibilitatea de a fi puse în practică. Anul viitor, acestea vor fi şi implementate de către ADI Servsal Argeş, în colaborare cu alţi actori din domeniul deşeurilor şi administraţiile locale din judeţ, iar tinerii lor autori vor fi actorii principali. Câştigătorii concursului vor merge anul viitor în vizită în ţările din UE pentru a vedea modele de proiecte şi sisteme de colectare selectivă.
În Tabăra Eco, tinerii voluntari de mediu au avut posibilitatea de a descrie pe larg proiectele pe care le-au conceput dar au participat şi la scrierea altora, precum şi la activităţi de tip role-play.
Prin acest gen de acţiuni, ADI Servsal Argeş doreşte să creeze o practică în acest sens, să determine concetăţenii să aibă un comportament responsabil faţă de mediul înconjurător şi împreună să contribuim la creşterea calităţii vieţii.

„Imaginaţia, energia şi dăruirea tinerilor au dat viaţă unor proiecte de substanţă,  îndrăzneţe şi cu aplicabilitate în domeniul protecţiei mediului. Am văzut implicare, coerenţă, argumentare şi prezentări de excepţie. Un exemplu elocvent: „România curată – o opţiune sau o necesitate?“. Le mulţumim pe această cale tuturor şi îi asigurăm că vom continua să dezvoltăm proiecte similare, pentru că atitudinea şi valoarea lor ne obligă să credem că «se poate» să schimbăm comportamente şi mentalităţi, se poate să avem un comportament civic responsabil“, a spus Gabriel Moiceanu, director executiv ADI Servsal.

LOCUL I
Doncu Maria Ruxandra, Sulumberchean Gheorghe Marius,  Albu Nicolae, Ologu Iulia Mădălina: „Bulina, un medicament pentru mediu”
Lobby pentru introducerea în legislaţie a obligativităţii marcării ambalajelor în funcţie de categorie cu ajutorul bulinuţelor super-eroi: Hârtiuţa, Plasticel şi Ciobuleţ. Au gândit o campanie bazată pe diseminarea informaţiilor prin mass-media. Au făcut propuneri privind graficul de colectare a deşeurilor reciclabile pentru a se evita furtul din containere.

LOCUL II
Movileanu Maria Mădălina, Florea Ana Maria, Samoilă Irina, Ene Cristina: „O Românie curată. Opţiune sau necesitate?”
Campanie de informare susţinută în şcoli cu formatori de opinie, vedete care să participe alături de elevi la diferite activităţi de protecţie a mediului. Iniţiatorii au avut o gândire coerentă, plecând de la un grup-ţintă bine stabilit. Au prevăzut lecţii de ecologie şi educaţie civică, workshopuri şi un media plan care să facă publice toate acţiunile lor. Au propus ca, în interiorul workshopurilor, să se confecţioneze recipiente pe categorii de deşeuri, în funcţie de spaţiul sălii de clasă.
LOCUL III
Guiman Roxana, Gheorghe Cristina, Diosteanu Laura, Sulumberchean Răzvan: „Mai bine pentru că putem!”
Campanie de informare în şcoli şi grădiniţe printr-un program educaţional dedicat celor mici. Au propus un recipient de stocare a deşeurilor până la depunerea în containerele din platformă pentru sălile de clasă. Se bazează pe educaţia inversă, de la copil la părinte. Informaţiile vor fi transmise direct prin echipa de proiect.

Schimbare de strategie privind colectarea selectivă pentru atingerea ţintelor şi evitarea penalităţilor. Strategia se încadrează în Legea 99/2014 şi este conformă cu Directiva UE

În mediul urban
1. Începând cu 1 ianuarie 2015, fiecare gospodărie la casă va primi o pubelă suplimentară pentru colectarea selectivă a fracţiei uscate (ce conţine plastic, metal, aluminiu), în vederea colectării acesteia separat, o dată pe lună.
2. Trimestrial, se face colectarea sticlei, prin campanii separate.
3. Deşeurile grosiere (mobilier, textile, încălţăminte sau alte obiecte voluminoase, electrice şi electrocasnice) vor fi colectate semestrial, în perioada curăţeniei de Paşte, respectiv luna octombrie a fiecărui an.

În mediul rural
1. Începând cu 1 ianuarie 2015, fiecare gospodărie va primi un sac pentru colectarea selectivă a fracţiei uscate (plastic, metal, aluminiu), în vederea colectării acesteia separat, o dată pe lună.
2. Trimestrial, se face colectarea sticlei, prin campanii separate.
3. Deşeurile grosiere (mobilier, textile, încălţăminte sau alte obiecte voluminoase, electrice şi electrocasnice) vor fi colectate semestrial, în perioada curăţeniei de Paşte, respectiv luna octombrie a fiecărui an.

Operatorii de salubritate vor pune la dispoziţie mijloace de transport pentru colectarea acestor deşeuri şi vor face campanii de informare a populaţiei împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş şi Primărie, pentru fiecare localitate în parte.

Ne propunem acest mod de lucru pentru:
– respectarea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor
– atingerea ţintelor de colectare selectivă
– evitarea penalităţilor către Fondul de Mediu
– evitarea creşterii taxelor şi tarifelor pentru serviciul de salubritate
– creşterea calităţii vieţii, ca urmare a protecţiei mediului.

RECOMANDARE
Nu aruncaţi deşeurile biodegradabile la containere! Iarba, buruienile, deşeurile pământoase, crengile, resturile de mâncare şi legume etc. pot fi valorificate în propria gospodărie, în recipiente speciale sau spaţii amenajate (ţarcuri) şi obţinerea de compost. 

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş
www.managementuldeseurilorarges.ro
www.ecovoluntar.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...