Web Analytics

Seismolog japonez: „Cutremurul din Turcia este cel mai grav din secolul XXI”

de | 8.02.2023 19:19 | Actualitate, Dezvăluiri, Home

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni în Turcia a fost înregistrat ca fiind „cel mai grav” cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea, a declarat seismologul japonez Shinji Toda pentru agenţia turcă Anadolu, citată de Agerpres.

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur

Seismul s-a soldat cu moartea a peste 8.500 de persoane şi rănirea altor 50.000, potrivit ultimelor cifre oficiale oferite de autorităţile turce.  În total, 6.444 de clădiri s-au prăbuşit din cauza cutremurelor cu magnitudinea 7,7 şi 7,6 care s-au produs la mai puţin de 10 ore distanţă.

Am verificat cutremurele foarte mari produse la mică adâncime care au devastat oraşe şi sate de pe tot globul după anul 2000. Am descoperit că cinci cutremure, care s-au produs în medie la fiecare cinci ani, au fost seisme puternice de mică adâncime cu magnitudinea de 7,8”, a mai spus el.

Mi-e teamă să spun că seismul din Turcia este cel mai grav”, a spus Toda, profesor la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Ştiinţa Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, specializat în prevenirea dezastrelor provocate de cutremure.

Potrivit seismologului japonez, cantitatea de energie degajată de cutremurul din Turcia a fost de 16 ori mai mare decât cea de la seismul cu magnitudinea 7,3 produs în ianuarie 1995, în oraşul Kobe, provincia Hyogo din Japonia (când au murit mii de oameni), şi decât seria de cutremure, cel principal cu magnitudinea 7, produse în provincia Kumamoto de pe insula niponă Kyushu, în 2016.


Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *