Web Analytics

Seism la Judecătoria Piteşti. Judecătorul Gabriel Apostol a demisionat din funcţie, ca să nu fie demis

de | 19.03.2014 22:48 | Dezvăluiri

# Nu mai este președinte al Secției Penale, însă rămâne magistrat până când Inspecția Judiciară va da o soluție definitivă în cazul său n Din cauza lui Apostol și-a pierdut scaunul și președinta Judecătoriei Pitești, Georgeta Ionescu, revocată din funcție de către CSM. După ce Inspecția Judiciară a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea disciplinară din funcție a judecătorului Gabriel Apostol de la Judecătoria Pitești, săptămâna trecută, pe 14 martie, urmare a depunerii demisiei din funcția de președinte al Secției penale a Judecătoriei Pitești, judecătorul Gabriel Apostol a fost eliberat din funcția de conducere, prin hotărârea Secției pentru judecători a CSM. Numai că incidentele în care a fost implicat în cursul anului trecut fostul șef al Secției penale au produs un adevărat seism la nivelul conducerii Judecătoriei, urmare a acestora fiind și revocarea din funcția de președinte al Judecătoriei Pitești a judecătoarei Georgeta Ionescu, începând cu data de 14 martie, prin decizia Secției pentru judecători a CSM.

Deficiențe manageriale în conducerea Judecătoriei Pitești

Decizia de revocare a fost luată ca urmare a Raportului Inspecției Judiciare nr. 4469/IJ/2995/DIL/2013 privind eficiența managerială și modul de îndeplinire de către judecătorii cu funcții de conducere a atribuțiilor prevăzute de legi și regulamente la Judecătoria Pitești. Motivul revocării din funcție a președintei Georgeta Ionescu (foto) este neîndeplinirea condițiilor prevăzute de articolul 51 alineatul 2 litera b din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, adică pentru „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinilor manageriale”. Dacă judecătorul Gabriel Apostol nu ar fi fost cu puțin mai rapid decât CSM-ul, preluând inițiativa în a renunța la postul de conducere a Secției penale, ar fi fost oricum și el revocat din funcție, prin hotărârea Secției pentru judecători. În situația depunerii demisiei sale, „Secția pentru judecători a CSM a constatat ca rămasă fără obiect propunerea de revocare din funcția de președinte al Secției penale a Judecătoriei Pitești a domnului judecător Apostol Gabriel”. Prin aceeași hotărâre, CSM a aprobat propunerile și măsurile care se impun pentru înlăturarea deficiențelor și reducerea riscurilor în cazul vulnerabilităților constatate în raportul de control, comunicarea de către conducerea instanței a modului de remediere a deficiențelor constatate către Inspecția Judiciară, după șase luni de la data aprobării raportului, monitorizarea activității Judecătoriei Pitești de către conducerea Curții de Apel Pitești în exercitarea atribuțiilor ce revin conducerii instanțelor, efectuarea de către Inspecția Judiciară a unui control privind remedierea deficiențelor constatate ca urmare a unor verificări anterioare.

Vicepreședintele Gabriela Iordache a preluat atribuțiile de președinte al instanței

Potrivit celor declarate de către purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Daniel Argeșeanu, în prezent, până la ocuparea prin concurs a funcției de președinte al Judecătoriei Pitești, atribuțiile de conducere a instanței au fost preluate de către vicepreședintele Judecătoriei, judecătoarea Gabriela Iordache. De asemenea, funcția de președinte al Secției penale a rămas vacantă, în urma demisiei judecătorului Gabriel Apostol din această funcție. Mai trebuie menționat și faptul că, la întrebarea noastră dacă s-au primit rezultatele evaluării psihologice a judecătorului Gabriel Apostol, solicitată de către conducerea instanței, purtătorul de cuvânt Daniel Argeșeanu ne-a răspuns că Gabriel Apostol ar fi primit personal, în urmă cu circa trei săptămâni, rezultatul și că acesta nu ar fi fost comunicat până acum Judecătoriei.
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii