Web Analytics

Secretomania contractelor pentru testarea medicamentelor pe pacienţi continuă la Spitalul Judeţean

de | 5.11.2015 17:23 | Dezvăluiri

# S-a schimbat managerul, dar năravul ba #  Noul manager Dan Olariu (foto) și directorii Dragoș Șerb și Rodica Beșliu refuză să spună și care au fost, defalcat, procentele primite de către spital și de către medicul investigator pentru fiecare contract de sponsorizare în parte, invocând o confidențialitate ce intră în contradicție cu legea. # Tot ei refuză să spună și câți pacienți au beneficiat de studiile clinice cu beneficiu terapeutic #  Un detaliu ciudat: medicamentele date de către companiile farmaceutice pentru testarea pe pacienți ajung direct la doctori, fără să mai treacă prin inventarul Spitalului Județean

În urmă cu aproape o lună, am solicitat din nou Spitalului Județean Argeș să ne transmită – în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public – date privind toate studiile clinice cu beneficiu terapeutic efectuate în cadrul spitalului. Mai precis, solicitam să ni se precizeze concret care au fost sumele și procentele primite atât de către spital, cât și de către medicul investigator pentru fiecare studiu în parte, în fapt contracte de sponsorizări încheiate de către marile companii farmaceutice atât cu spitalul, cât și cu doctorul. Și asta pentru că există dovezi că Spitalul Județean a încasat de patru ori mai puțin decât un singur doctor în perioada 2012-2014. Este vorba de cardiologul Gabriela Stănciulescu, aceasta încasând în perioada mai sus menționată 19,4 miliarde lei vechi, în timp ce Spitalul Județean a luat 4,69 miliarde lei vechi din 15 contracte! Cererea noastră a fost justificată și de Ordinul ministrului sănătăţii Nr. 194 din 23 februarie 2015, ce specifică faptul că doctorii erau obligați să transmită declaraţiile cu sponsorizările primite la Agenția Națională a Medicamentului până pe 30 iunie a.c.
Tot în solicitarea trimisă Spitalului Județean Argeș, am dorit să aflăm și care a fost procedura prin care medicamentele oferite de către companiile farmaceutice au ajuns la pacienţi, dacă aceste medicamente au fost înregistrate în inventar la Spitalul Judeţean Argeş sau au fost date direct medicilor investigatori. Am mai solicitat conducerii spitalului să ne precizeze și câte dintre studiile clinice cu beneficiu terapeutic din perioada 2012-2014 s-au derulat în secţiile Spitalului Judeţean, dar și câţi pacienţi au participat în total şi defalcat la aceste studii clinice cu beneficiu terapeutic.
Cererea noastră legată de contractele de sponsorizare a fost justificată și de Ordinul ministrului sănătăţii Nr. 194 din 23 februarie 2015, ce specifică faptul că doctorii erau obligați să transmită declaraţiile cu sponsorizările primite la Agenția Națională a Medicamentului până pe 30 iunie a.c.

E culmea: Spitalul Județean spune că nu deține informații privind contractele de sponsorizare încheiate de proprii doctori

După trei săptămâni de așteptare, am primit răspuns de la Spitalul Județean. Și, deși conducerea spitalului s-a schimbat, persistă din păcate aceeași secretomanie privind contractele de sponsorizare ale medicilor de acolo. În răspunsul semnat de către managerul Dan Olariu, directorul financiar-contabil Rodica Beșliu și directorul medical Dragoș Șerb ni se spune sec: „Există două contracte distincte, unul încheiat între compania famaceutică și Spitalul Județean de Urgență Pitești și cel de-al doilea, încheiat între compania famaceutică și medicul investigator, despre care spitalul nu deține informații, fiind confidențial”. Răspunsul privind confidențialitatea contractelor vine în contradicție și cu Ordinul ministrului, dar și cu logica. Și asta pentru că e de-a dreptul bizar ca spitalul să nu știe ce contracte încheie medicii, ca și angajați ai săi. Dacă medicii ar fi lucrat la propriile clinici private, nu ar fi avut nimeni de comentat. În plus, nu este deloc în regulă faptul că suma primită de către unii dintre medicii de la Județean drept sponsorizare pentru studiile clinice este în cele mai multe cazuri mai mare decât cea primită de către spital, de a cărui logistică, infrastructură și bază de date se folosesc la greu. Și asta pentru că dacă doctorii nu ar activa în cadrul spitalului, nu ar avea „materia primă” pentru respectivele studii clinice, în speță pacienții”. Și mai e ceva: e greu de crezut că oamenii din conducerea Spitalului Județean nu știu că doctorii de la spital câștigă cu mult mai mult decât spitalul însuși. Și dacă știu, cum de acceptă ca Spitalul – unul de stat, și nu privat – să ia doar mărunțișul din toate aceste contracte de sponsorizare uriașe? Asta cu atât mai mult cu cât Spitalul Județean are nevoie de investiții masive, arătând în multe secții precum înainte de Revoluție.

Cine are garanția că medicii nu vând medicamentele gratuite primite de la companiile farmaceutice?

Tot în răspunsul pe care conducerea Spitalului Județean ni l-a transmis săptămâna trecută, ni se mai spune: „Relativ la regimul medicației din studiu, vă precizăm că aceasta este gratuită și se administrează de către medicul investigator conform unui protocol care nu face obiectul contractului între beneficiarul cercetării (compania famaceutică) și Spitalul Județean de Urgență Pitești”. Un răspuns ce naște noi întrebări inevitabile: de ce acceptă Spitalul Județean să nu aibă un minim control, fie și de inventar, asupra cantităților de medicamente date doctorilor spre a fi administrate pacienților, în condițiile în care proprii doctori încheie aceste contracte cu companiile farmaceutice? Cine are garanția că medicii nu vând medicamentele gratuite primite de la companiile farmaceutice?
În răspunsul laconic și nemulțumitor trimis de către Spitalul Județean ni se mai spune la final: „În ceea ce privește identitatea pacienților, aceasta este confidențială prin contractul încheiat între investigator (medicul titular) și firmă”. Un răspuns pe lângă subiect, în condițiile în care Jurnalul de Argeș nu a cerut în adresa oficială numele pacienților, ci doar numărul concret al acestora. Iar Spitalul Județean Argeș – instituție plătită din bani publici – refuză să spună câți pacienți au beneficiat de studiile clinice cu beneficiu terapeutic. Și tot Spitalul refuză să ne spună câți dintre pacienții-beneficiari au fost tratați în secțiile sale.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii