Secretele unui ten sănătos şi strălucitor

de | 31.10.2012 18:00 | Actualitate

Un ten sănătos și strălucitor este principala carte de vizită a unei femei. Dacă nu te-ai născut cu un ten perfect, este foarte important să ai grijă de el, să îi oferi substanțele nutritive de care are nevoie și să îl hidratezi constant.

Încă din copilărie şi până la vârsta adultă, uneori chiar din primele luni de viaţă, întâlnim relativ frecvent la nivelul tegumentelor o uscăciune,  care duce ulterior la disconfort, manifestat prin prurit (mâncărime), îngroşarea tegumentelor la nivelul palmelor, plantelor şi a altor zone, toate acestea ducând la o deshidratare accentuată şi bineînţeles, a apariţiei unor complicaţii. Cu atât mai mult în sezonul rece, când pielea  este mult mai expusă. Iarna nu este cel mai bun sezon pentru piele, tenul suportând schimbările de temperatură. Frigul de afară și căldura bruscă din incăperi lasă pielea vlăguită, uscată și o  predispune  ridurilor. Tenul se ridează foarte ușor, buzele crapă, iar mâinile sunt aspre, roșii și iritate. Stratul protector natural al pielii compus din substanțe grase și apă este modificat și de alți  factori care fac rău pielii uscate: băile fierbinți, săpunul dur, soarele și vântul afectează grav tenul uscat și accentuează suferințele tipice pielii uscate.
Pielea uscată își pierde foarte ușor elasticitatea naturală, prezintă mâncărimi și roșeaţă, se descuamează foarte ușor și prezintă o predispoziție pentru fisuri și iritații.
Sunt necesare creme și loțiuni hidratante, care să reconstituie această barieră naturală de protecție a pielii. Crema sau loțiunea este un mod eficient de a rehidrata pielea. Ideale sunt cremele care conţin uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de coacăz negru, uleiul de măsline sau uleiul de avocado, care refac stratul de ceramide natural și care blochează evaporarea apei.
Foarte utile sunt cremele pe baza de glicerol sau glicerină. Acestea sunt un foarte bun agent de hidratare, conținut în toate cremele hidratante, deoarece aceste substanțe au capacitatea de a „reține” apa.  În plus, au un eficient efect emolient și lubrifiant.
Pentru a fi de ajutor pielii, indiferent de numele produsului sau de forma în care se comercializează, cremă de ochi, loţiune, ser, chiar şi tonifiant, acesta trebuie să conţină ingrediente care  păstrează structura pielii intactă, prin reducerea impactului negativ cauzat de  soare, poluare, fum, aer; întăresc bariera naturală a pielii și ajută toate celulele pielii să funcţioneze cât mai normal.
Pentru ca  un produs hidratant să obțină toate acestea, trebuie să conțină  antioxidanți, antiiritanți, ingrediente de tip cell-communicating şi ingrediente de tip skin-identical. Doar atunci, produsul poate menţine nivelul optim de hidratare de care are nevoie pielea.
Ingredientele de tip cell – communicating au un rol important în funcţionarea normală a celulelor pielii. Cele de tip skin – identical  se referă la substanţele dintre celulele pielii care ţin celulele conectate între ele şi ajută la menţinerea structurii externe a pielii. Acest lucru face ca pielea să fie catifelată, hidratată şi suplă.
Aceste ingrediente sunt vitale pentru toate tipurile de ten, cu cât mai multe și cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Și pentru că aceste  ingrediente  se distrug în prezenţa aerului şi luminii este important ca produsele hidratante să fie ambalate corespunzător, în recipiente gen tub sau sticlă, opace şi cu capac tip şurub.
Atâta timp cât produsul pe care îl folosiţi conţine acest complex de ingrediente, tenul vostru are parte de tot ceea ce are nevoie pentru a fi hidratat, iar aceste produse pot fi: creme, geluri, serum-uri, loţiuni.
Ceea ce diferenţiază o cremă hidratantă de un serum, produs anti-aging etc, este textura produsului, iar textura produsului rămâne o preferinţă dată de tipul de ten. Gelurile şi soluţiile sunt mai potrivite pentru tenul gras şi mixt, serum-urile şi loţiunile sunt potrivite pentru ten normal/uşor uscat, iar cremele şi loţiunile mai emoliente sunt potrivite pentru ten uscat şi foarte uscat.
Textura produsului ţine doar de tipul de ten. Însă, indiferent de textura preferată,  ingredientele necesare pentru a avea o piele hidratată rămân aceleaşi pentru toţi. Un ten gras nu are nevoie dimineaţa de o cremă, hidratarea pielii poate fi obţinută cu un produs lichid care să conţină ingredientele necesare.
În ceea ce privește  cremele de ochi, multe femei cred ca ele sunt special formulate pentru zona din jurul ochilor. Cu toate că  această zonă este mai sensibilă la alergii sau iritaţii şi se ridează mai repede decât alte zone de pe faţă, cremele pentru ochi nu diferă de cele pentru toată faţa. Nu există nicio dovadă, sau documentaţie care să susţină faptul că aceste creme au o formulă specială care să le diferenţieze de o cremă hidratantă pentru toată faţa. De asemenea, nu există studii care să indice ce ingrediente ar trebui folosite în jurul ochilor şi nu ar putea fi folosite pe faţă şi viceversa.
Deși se spune că zona ochilor este mai sensibilă şi nu are nevoie de ingrediente care cauzează iritaţia, de fapt nicio altă zonă de piele nu are nevoie de ingrediente iritante. Tot ceea ce poate fi nociv pentru pielea din zona ochilor poate fi nociv şi pentru restul feţei.
La un studiu al  ingredientelor  unor creme de ochi, se poate  observa că nu diferă cu nimic de o cremă hidratantă. Singura diferenţă este preţul mult mai mare şi cantitatea mult mai mică.
Se folosesc produse diferite în zona ochilor atunci când pielea din zona ochilor este diferită de restul feţei. Dacă tenul este gras, iar zona ochilor este uscată, se folosesc produse hidratante adecvate zonei respective: pentru ochi o cremă hidratantă mai emolientă, iar pentru restul feţei o cremă hidratantă lejeră, sau o loţiune hidratantă.
Toate aceste produse ne ajută să menținem nivelul optim de hidratare al tenului, dar pentru a avea un ten sănătos este nevoie să trăim o viață echilibrată cu alimentație sănătoasă, consum potrivit de apă și mișcare zilnic.

Contact :
Farmacist Alexandra Ciucă
Farmacia Alexandra – Bascov, Parter, Bloc D1
Ne găsiți vis-a-vis de service-ul
din Bascov, în parcarea hotelului
Carmen și pe pagina de facebook : Farmacia Alexandra.
www.farmaciaalexandra.ro

Material realizat de Elena Man

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii