Web Analytics
scris joi, 10.11.2022

Se schimbă taxele și modul de impozitare pentru PFA-uri și SRL-uri

Anul 2023 vine cu modificări importante în privința modului de impozitare și administrare a PFA-urilor și a SRL-urilor. Anumite taxe vor fi majorate, dar vor introduse şi unele plafoane noi pentru plata contribuţiilor. Firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende. Consultanții fiscali recomandă ca alegerea între SRL şi PFA să fie facută în funcţie de profilul activitatii, dar și veniturile încasate.

Se schimbă taxele și modul de impozitare pentru PFA-uri și SRL-uri

Citește și: Doctorița de la „Județean” acuzată de luare de mită a fost arestată preventiv pentru 30 de zile

„Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un al criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune. Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe.”, explică Adrian Benta, consultant fiscal,la Antena 3CNN. Din punct de vedere a administratorilor, cel mai mult vor avea de suferit firmele noi, care se află la început de drum. Acolo se vor înregistra cele mai mari taxe.

Citește și: O nouă înșelătorie în numele unui mare lanț de benzinării circulă pe internet

Ce se schimbă pentru PFA-uri: Reducerea pragului pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro; Creșterea plafoanelor CAS și CASS.

Ce se schimbă pentru SRL-uri: Modul de încadrare ca microîntreprindere. Cifra de afaceri anuală trebuie să nu depășească 500.000 euro; Crește cota impozitului pe dividende de la 5 la 8%; SRL-urile care nu au angajați trec de la 1% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *