Web Analytics

Se deschide Muzeul Comunismului pentru Copii

de | 14.08.2022 09:47 | Actualitate, Cultură, Home

Pe 23 august 2022, între orele 10.00-19.00, va fi marcată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului prin deschiderea unui muzeu nou, dedicat copiilor și tinerilor. Muzeul Comunismului pentru Copii este singurul de acest fel din lume, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul copiilor. Este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din strada Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Intrarea este gratuită, iar copiii pot veni însoțiți de familie.
Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect complex dedicat copiilor și adolescenților, ce are ca scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului. Muzeul este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești.

Citește și: Ministerul Economiei a lansat în dezbatere Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare


„Copiii sub 12 ani nu pot vizita Memorialul din cauza subiectului extrem de violent, astfel că am dorit să facem subiectul accesibil și celor mai mici, gândind un proiect centrat pe nevoile și ideile copiilor. La începutul anului 2022 am obținut o finanțare de la AFCN pentru 2 camere din cele 6 ale Muzeului Comunismului pentru Copii, un manual digital pentru elevi și profesori și un jurnal/caiet de lucru pentru elevi. Din aprilie 2022 am început să lucrăm la proiect alături de o echipă mică, dar implicată: istoricul Lucian Vasile s-a ocupat de cercetare și documentare, Ioana Hașu (istoric) și Iulia Iordan (educator muzeal) au creat și desfășurat ateliere-pilot la școli din Recea și București, Maria Axinte (muzeograf) și Cătălina Bocanu (ghid) au continuat să desfășoare ateliere la Memorialul Închisoarea Pitești și în mai multe școli din Argeș pe parcursul lunilor mai și iunie. Ideea atelierelor a fost să aflăm cât mai multe detalii despre ce cunosc copiii despre comunism, dar și să îi implicăm în crearea acestui muzeu. Copiii au desenat planuri, în viziunea lor, și ne-au dat idei de teme și jocuri pentru viitorul muzeu. În perioada următoare am finalizat textele și grafica pentru manual, jurnal și muzeu, iar din iulie am demarat producția expoziției din primele două camere, care vor fi deschise pe 23 august. În 2023 vom continua să lucrăm la deschiderea următoarelor camere”, au mai spus organizatorii.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *