Web Analytics

Se deschide expoziția permanentă a Memorialului Închisoarea Pitești

de | 17.04.2018 10:15 | Actualitate

memorial

mbătă, 21 aprilie, se deschide expoziția permanentă a Memorialului Închisoarea Pitești. Desfășurată în cadrul Workshop-ului VII Pledoarie pentru Muzee ale Comunismului în România, evenimentul va avea loc între orele 10:00-12:00, la Memorialul Închisoarea Pitești din Str. Negru Vodă, nr. 30.

Vor participa invitați de seamă: Radu Preda, președinte executiv IICCMER, Alin Mureșan, director general IICCMER și Sergiu Rizescu, președinte AFDPR Argeș.

Alături de ei vor fi prezenți foști deținuți politic: Constantin Rodas și Ioan Chiriac. Constantin Rodas, născut în 1924, a fost arestat pentru prima dată în 1942, fiind condamnat la 15 ani muncă silnică pentru apartenența sa la Frățiile de Cruce. Constantin Rodas ajunge la Penitenciarul Pitești în februarie 1951. Ioan Chiriac a fost arestat de comuniști în 1949 pentru că făcea parte din organizația anticomunistă „Tineretul Regalist”. Este printre primele victime ale „reeducării” de aici.

La eveniment vor fi și participanții la workshop-ul Pledoarie pentru Muzee ale Comunismului în România. Acest workshop se află la ediția a VII-a și este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Române.

Pentru prima dată, vor putea fi explorate zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării. Accesul copiilor sub 12 ani nu este recomandat și va fi restricționat în anumite zone ale expoziției. Din cauza spațiului restrâns, accesul în Memorial se va face pe grupuri.

M. T.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii